Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

MBA-studenter ska hjälpa små och medelstora företag ut i världen

2019-09-10 

I Gävleborg finns många företag som vill ut på den internationella marknaden. Samtidigt har Högskolan i Gävle studenter som läser en internationell magisterutbildning med inriktning mot affärsutveckling. En perfekt matchning i teorin. Under måndagen fick studenterna chansen att nätverka med personer som kan hjälpa dem att hitta ett lämpligt företag.

MBA-studenterna Alexandra Gehrke och Mehadi Hasan ska skriva en uppsats tillsammans.

MBA-studenterna Alexandra Gehrke och Mehadi Hasan ska skriva en uppsats tillsammans.

Varje termin startar en omgång av det företagsekonomiska magisterprogrammet, med inriktning mot affärsutveckling, vid Högskolan i Gävle. Programmet förkortas MBA (Master Programme in Business Administration) och det är ettårigt, undervisningen sker på engelska och studenterna kommer från hela världen.

– Det är en stor bredd av personer från olika kulturer, med olika bakgrund och de har arbetslivserfarenhet från sina länder inom till exempel marknadsföring, bokföring och produktutveckling. Så våra studenter som kommer till Gävle har erfarenhet redan innan de kommer hit och det är något vi ska vara stolta över och ta vara på i vår region, säger utbildningsledare Daniella Fjellström.

Skriver uppsats om hållbarhet

I utbildningsprogrammet ingår det att studenten ska skriva en uppsats under den andra terminen och det kan till exempel vara förslag på en marknadsföringsplan för ett företag. Under måndagen anordnades en träff mellan aktörer i regionen och MBA-studenterna där de fick möjlighet träffas.

– Hållbarhet är en fråga som växer inom alla företag, men alla definierar vad som är hållbart på olika sätt. Vi ska skriva vår uppsats just med fokus på hållbarhet och då är det här en chans för oss att knyta kontakter, säger MBA-studenten Mehadi Hasan.

Mötet, som hölls på Gävle Innovation Hub, var en del i EU-projektet ”Compete In”. Det är kopplat till Region Gävleborg, Gävle kommun, Valencia i Spanien, Övre Schlesien och Poznan i Polen, Wakefield Metropolitan District Council i Storbritannien, Emilia Romagna och Reggio Emilia i Italien, där den sistnämnda är projektägare.

Fler företag vill bli internationella

Projektet syftar till att stärka konkurrenskraften för små och medelstora företag (SME-företag) internationellt. Ett utmärkt tillfälle för MBA-studenter, anser Therese Florentin, internationell koordinator vid Högskolan i Gävle.

– De här studenterna har ofta arbetslivserfarenhet från länder som våra företagare är intresserade av att marknadsföra sig i. I vår region finns väldigt många små och medelstora företag som inte alls är internationella, men som vill bli det. Företagen anser själva att de saknar kunskap om internationell marknadsföring. Samtidigt har våra MBA-studenter kunskap och erfarenhet från sina länder. Då gäller det att koppla ihop våra studenter med företagen, säger hon.

Text och foto: Anna Sällberg

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-09-10
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)