Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Framgångsrika fiskfällor internationell succé

2019-09-12 

Med hjälp av 7,6 miljoner kronor från EUs-fiskerifond utvecklas nu dessa nya fällor som är skonsammare mot fiskare, fisken och miljön, säger Lars Hillström, biolog och forskningsledare på Högskolan i Gävle.

En ny fiskfälla för strömming, abborre och siklöja utvecklas nu i ett samarbete mellan Högskolan i Gävle och ett fiskeriföretag, Harmånger Maskin & Marin AB, lett av Christer Lundin och Mikael Lundin, Mikael har tidigare doktorerat på selektiva fällor för strömming och sik. När det gäller siklöjan samarbetar man med fiskare i Kalix.

Vi behöver få fler yngre att bli yrkesverksamma fiskare. Därför har forskare som Lars Hillström, skapat fiskeredskap som är mer lätthanterliga och dessutom kan ge bra fångster.

- Förr hade vi lika många fiskebyar i Gävleborgs län som här finns fiskare idag, genom att utveckla moderna ergonomiska fällor vill vi ändra på det, säger Lars Hillström.

Pontonfällor som skonar fiskaren

- Vi har utvecklat en sälsäker, flyttbar, ergonomisk och effektiv multifälla som kan användas på alla djup och modifieras för olika ändamål, säger Lars Hillström.

Fällorna kommer vara ergonomiska då pontoner med hjälp av en kompressor lyfter upp fällan, vilket annars är ett väldigt slitsamt arbete. För forskarna har det varit viktigt att stimulera det kustnära fisket.

- Mindre båtar drar mindre bränsle och vi vet att de stora trålarna skadar bottnarna. Roligt att få vara med om att utveckla fångstmetoder som är skonsamma mot miljön och människan och som kan utveckla kustfisket så kulturlandskapet kan få en chans att leva.

"Abborren är inte lättlurad"

Lars Hillström säger att abborren är känslig för förändringar och att det verkligt fina med den nya abborrfällan är att den är anpassad för abborrens stora känslighet och att den inte når botten.

- Vi har sett att man med vanliga fällor dels kan störa botten och att botten också kan störa fällorna, abborrarna är inte lättlurade.

Mer strömming

Tidigare har man fiskat strömming med fällor precis under vattenytan, men med de nya fällorna så kommer man att kunna fiska strömming på kanske 50 meters djup.

- Då kommer vi att kunna fiska också på andra tider av året, en bra bit in på hösten skulle bli möjligt. Det blir även ett selektivt fiske då de små kan simma ut genom redskapet.

Internationell succé

Tidigare var forskarna vid Högskolan i Gävle, tillsammans med Christer Lundin och Fiskeriverket, med om att utveckla en annan typ av fälla, som blivit en stor framgång. Förutom i Sverige och Finland används nu dessa fällor också av fiskare från bland annat Kamtjatka i Ryssland och Donaudeltat i Rumänien.

- Vi såg hur de fick kämpa med sina gamla redskap, vår nya utrustning gjorde det också mycket lättare för dem att släppa tillbaka till exempel fredade störar.

- Detta är passiva fällor, ingenting som dras. Då skadas inte heller fisken och den kan släppas tillbaka oskadd. Mikael Lundins avhandling visar också att fisken här har god överlevnad, till skillnad mot på trålarna där överlevnaden är mycket sämre, säger Lars Hillström.

Kontakt

Lars Hillström, universitetslektor i biologi och ledare av det nya forskningsprojektet vid Högskolan i Gävle
Tel: 072-168 23 98
E-post: lars.hillstrom@hig.se


Text & foto Lars Hillström: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-09-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)