Signhild Olsson, verksamhetsutvecklare för RucX, Regionalt utvecklingscentrum vid Högskolan i Gävle leder även länets nätverk för lärande för hållbar utveckling (LHU). De har sökt och blivit beviljade 630 000 kronor från Region Gävleborg för att jobba med hållbarhetsfrågor riktat mot skolelever och barn i förskolor.
– Det ligger mycket i tiden att tänka kring de här frågorna. Det är viktigt att uppmärksamma hur man kan jobba inom lärande för att sprida hopp, säger hon.
Förstudie kring naturskola
Under onsdagen hålls en inspirationsdag på Högskolan i Gävle på temat lärande för hållbar utveckling där personer som på olika sätt jobbar inom skola och utbildning deltar. Pengarna som nätverket nu har fått kommer att användas till olika satsningar under tre år framåt.
– Vi kommer att skapa ett digitalt forum för att sprida material, vi ska göra en förstudie kring en naturskola i Gävleborg som inte finns i dag och vi ska skapa en rektorsutbildning där rektorer får verktyg för att kunna leda arbete kring lärande för hållbar utveckling, säger Signhild Olsson.
En annan aktör som deltar aktivt i nätverket är Gävle kommun.
– Frågor kring hållbar utveckling finns överallt och barn och unga ser vad Greta Thunberg gör till exempel. Då är det viktigt att de också får prata om ämnet och att vi kan ge dem handlingskraft. Det är ett viktigt ord i det här arbetet, säger Ullrika Forsgren, projektledare för LHU vid Gävle kommun.
Miljötinget en chans att engagera sig
För ungdomarna i länet arrangeras till exempel årets miljöting i Söderhamn i november. Fokus kommer då att vara på biologisk mångfald.
– Om vi får barn och unga mer aktiva kan vi också försöka komma till rätta med den klimatoro som finns i dag. Det var just vid ett miljöting som mitt engagemang en gång startade. Forskning har även visat att barn påverkar de vuxna i dessa frågor så genom att ge ungdomarna verktyg kan vi också komma åt de vuxnas beteende, säger Sofia Lord, strateg för lärande för hållbar utveckling i Gävle kommun.
Text och foto: Anna Sällberg