Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Kurs i prokrastinering hjälper studenter att komma till skott

2019-10-29 

Att vänta med tentaplugget till sista natten eller att skjuta fram det där nödvändiga tandläkarbesöket är inte helt ovanligt. Tillhör du dem som brukar skjuta upp saker in i det sista? På Högskolan i Gävle kan studenter gå en kurs i uppskjutandeproblematik och lära sig att hantera det.

Pia Almqvist, Emanuel Klein och  Sofia Lagerberg Alfredsson. Prokrastinering.

Pia Almqvist, Sofia Lagerberg Alfredsson och Emanuel Klein.

För en student kan det bli många saker att hålla reda på i huvudet samtidigt med deadlines, tentor och mängder med kurslitteratur som breder ut sig framför dig. Det kan också göra att fritiden blir lidande när förmågan att prioritera minskar i takt med att kaoset ökar.

– Vi ser att det här är något som studenter kan ha problem med vid högskolestudier. En student behöver vara väldigt självgående samtidigt som många olika saker drar till sig uppmärksamheten. Det blir en utmaning. Därför försöker vi jobba studentnära och erbjuder en kurs i prokrastinering, ett ord som många inte känner till, säger Pia Almqvist, studievägledare vid Högskolan i Gävle.

Skriv ner i detalj

Prokrastinering står alltså för ett beteende då du medvetet skjuter upp sysslor som du vet att du borde göra.

– Många studenter vittnar om att de har så mycket i huvudet. De behöver få ner det på papper och skriva i detalj vad de ska göra när de pluggar, säger Sofia Alfredsson, samordnare för pedagogiskt stöd och studentcoach.

Kurs i prokrastinering. Illustration av Ola Höglund.

För en student kan det vara svårt att behålla fokus när det är mycket att hålla reda på i huvudet. Illustration: Ola Höglund

Högskolan har anordnat kursen under sju terminer hittills. Då träffas en mindre grupp studenter vid cirka fyra tillfällen då de tillsammans pratar om problematiken samtidigt som de får konkreta tips från kursledarna. Emanuel Klein är en av flera studenter som har tagit chansen att gå kursen.

– Det har varit genomgående under hela mitt liv att jag har skjutit upp grejer. Jag var nära att misslyckas med gymnasiet på grund av det. Jag visste att mitt beteende var inlärt och det var dags att ändra på det. Jag förstod att jag inte skulle klara högskolestudierna om jag inte ändrade mitt beteende, säger han.

Ta en paus med jämna mellanrum

Tidigare kunde han ”dansa på deadline” och påbörja en inlämningsuppgift några timmar innan den skulle lämnas in.

– Jag brukade tänka att jag jobbar bäst under stress för då jobbar jag, men resultatet blir inte bra.

Nu tänker Emanuel Klein på ett annat sätt. Han visar sin kalender som nu är ifylld med detaljerade aktiviteter dag för dag – ett konkret tips som han fick under kursen.

– Det är även viktigt att planera in ledig tid och återhämtning. Utgångspunkten kan vara att plugga dagtid vardagar och att vara ledig på helger. Men alla får hitta sitt sätt och avgöra hur många timmar per dag som behövs till studierna, säger Sofia Alfredsson.

Hon nämner ”pomodorotekniken” som är ett verktyg för effektivare tidsplanering.

– Att jobba fokuserat är inte så svårt när man väl är fokuserad. Det svåra är att bli fokuserad. I kursen tränar vi på att identifiera tankar och att behålla fokus här och nu, inte tänka bakåt eller framåt. Pomodorotekniken innebär att du jobbar i pass på 25 minuter och sedan tar en paus innan du fortsätter, säger Sofia Alfredsson.

Pia Almqvist, Emanuel Klein och  Sofia Lagerberg Alfredsson. Prokrastinering.

Pia Almqvist, Emanuel Klein och Sofia Lagerberg Alfredsson.

I dagens digitala samhälle kan det dessutom vara extra svårt för studenter, och även för andra, att behålla fokus när vi är ständigt uppkopplade och tillgängliga och omges av stimulans.

– Sociala medier skapar en distraktion. Det är en lätt flykt från det som ska göras egentligen och man behöver inte anstränga sig i det, vilket ställer högre krav på dagens studenter, säger Pia Almqvist.

Låt det ta tid

Sofia Alfredsson betonar att kursen inte erbjuder något ”facit” till uppskjutande-problematik.

– Det tar tid att ändra ett inlärt beteende. Vi har inget trollspö men vi kan skapa en medvetenhet och ge studenter verktyg i vardagen så att de själva kan göra jobbet.

Emanuel Klein har nu lyckats planera sina studier vid Högskolans samhällsplanerarprogram så att arbeten har lämnats in i tid, även om det har varit en utmaning.

– Jag vet att jag inte kan bli magiskt botad men nu vet jag hur jag ska göra för att prokrastinera mindre.

Text och foto: Anna Sällberg


Tips!

  • Jobba i 25-minuters-pass, ta sedan en paus
  • Få ner allt du har i huvudet på papper
  • Använd en kalender och planera i detalj vad du ska göra – i stället för att skriva bara ”plugga”, skriv ”läs XX sidor i kurslitteraturen och gör inlämningsuppgift 1 och 2”
  • Planera in ledig tid och återhämtning
  • Låt det ta tid att ändra beteendet
Kontakt

Förutom kursen i prokrastinering erbjuder Högskolan i Gävle även sina studenter kurserna ”Våga tala” och ”Stresshantering”. Kontakta sofia.alfredsson@hig.se eller pia.lahtinen.almqvist@hig.se om du är nyfiken på någon av kurserna.

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-10-29
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)