Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

AR-glasögon ska hjälpa äldre träna bättre

2019-11-14 

- Vi vet att många äldre går hem från sjukvården och då är motiverade till träning, men de vet inte hur de ska göra. Med våra *AR-glasögon får de tydliga instruktioner och träningen blir rolig, säger Sven Blomqvist, universitetslektor vid Högskolan i Gävle.

Pontus Jonsson, fysioterapeut Capio, Sune Samuelsson med AR-glasögon, Sven Blomqvist, universitetslektor i idrottsvetenskap vid Högskolan i Gävle

Pontus Jonsson, fysioterapeut Capio, Sune Samuelsson med AR-glasögon, Sven Blomqvist, universitetslektor i idrottsvetenskap vid Högskolan i Gävle

Forskare vid Högskolan i Gävle har fått medel för att utveckla en teknik som ska hjälpa äldre och funktionshindrade att träna upp sin balans. Sven Blomqvists forskning handlar om hur fysisk aktivitet kan anpassas för att passa dessa grupper.

Att göra träningen lekfull

Sven säger att de AR-glasögon de använder, aldrig tar bort verkligheten utan förstärker den lite grann med hologram, och att de upplevs som ett par solglasögon. Med dessa glasögon kan fysioterapeuten komma hem och visa den hologrambaserade träningen och även spela in den person som ska göra träningsprogrammet.

- Många äldre kan ha svårt att komma ihåg vad de ska göra, men här ser de sig själv göra övningen, kanske att att fånga en boll, det blir verklighetsnära och det blir lekfullt.

"Man kan ju inte ta bort allting"

Fallolyckor är ett stort bekymmer för äldre och då handlar det mycket om balansen, säger Sven. Det går att göra om rummet, ta bort mattan och ta bort tröskeln, men samtidigt är det viktigt att vara aktiv i sitt liv, man kan ju inte ta bort allting.

- Detta är ett stort samhällsproblem, vården har stora utmaningar och måste använda resurserna effektivare. Då kan vår teknik bli ett hjälpmedel att nå en förbättring av balansförmågan innan olyckan, säger Sven Blomqvist.

Äldre väldigt positiva

Forskarna har nu i en förstudie, med åtta äldre som hade problem med balansen, testat att träna med AR-glasögon. Sven säger att de överlag var väldigt positiva och såg möjligheter med denna teknik och att kunna träna hemma, både för egen och för andras del.

- Egentligen vet vi jättemycket hur vi ska träna balansen, det intressanta är hur vi kan tillämpa den här nya tekniken tillsammans med det vi vet om träning, säger Sven Blomqvist.

Video: Se Sune Samuelsson träna med AR-glasögon

* Glasögon som förstärker verkligheten

-----------------------------

Forskargruppen består av Sven Blomqvist, Maria Engström och Stefan Seipel, forskare vid Högskolan i Gävle. De har fått medel från Future Position X och Högskolan I Gävle.

Kontakt

Sven Blomqvist, universitetslektor i idrottsvetenskap vid Högskolan i Gävle
Tel: 070-341 95 01
E-post: sven.blomqvist@hig.se


Text: Douglas Öhrbom
Foto & video: Marie Hägg

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-11-15
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)