Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Ny forskarskola stärker lärarutbildningarna

2019-11-14 

Högskolan i Gävle har tillsammans med åtta andra svenska lärosäten tilldelats 40 miljoner kronor av Vetenskapsrådet. Pengarna ska gå till att utveckla en ny forskarskola för att stärka lärares förmåga att använda digitala teknologier i undervisningen. ”Det är både hedrande och utvecklande”, säger Göran Fransson, professor i didaktik vid Högskolan i Gävle.

Lärarutbildningen har en strategisk betydelse för lärarstudenter men också för skolans och förskolans digitalisering.

– Vi tycker oss redan vara duktiga inom området digitalisering i lärarutbildningarna vid Högskolan i Gävle, men vi har höga ambitioner och kan alltid bli bättre , säger Göran Fransson.

Det handlar i mångt och mycket om att skapa än bättre förutsättningar för innovativt lärande i Högskolan och i regionen. En doktorand kommer att placeras vid Högskolan i Gävle, med möjlighet till fler i samarbete med kommuner eller privata aktörer.

– En fördel med forskarskolan är att man får tillgång till nationella nätverk, framhåller Göran.

Digitalisering genom UPGRADE

Forskarskolan heter UPGRADE och är ett nationellt samarbete mellan Högskolan i Gävle, KTH, Göteborgs universitet, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Jönköping, Högskolan Väst, Linnéuniversitetet, Mittuniversitetet samt Umeå universitet som är värduniversitet och samordnare för projektet.

Forskarskolan UPGRADE kommer att anta minst nio doktorander de närmaste åren. Vid Högskolan kommer forskarskolan UPGRADE att kopplas till ett av de fyra strategiska forskningsområden som är under framväxt vid Högskolan - Innovativt Lärande.

Kontakt

Göran Fransson, professor i didaktik vid Högskolan i Gävel
Telefon: 070-321 29 09
E-post: goran.fransson@hig.se


Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-11-15
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)