Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Seminarium: "Att sträva efter sanningen"

2019-12-02 

Filosofen och författaren Bengt Kristensson Uggla samtalar med dramatikern Stina Oscarson om begreppet sanning ur olika aspekter.

Bengt Kristersson Uggla

I en uppmärksammad bok tar Bengt Kristensson Uggla upp vad vetenskap är och vad det går att förvänta sig av vetenskap i en tid av alternativa fakta och kunskapsresistens.

- När frågan om sanning blir mer och mer desperat, kan det bli lite frestande för vetenskapen att bli tvärsäker, säger Bengt Kristensson Uggla.

Vi vill höra den slutliga sanningen

Han säger att det är viktigt att återvända till grundläggande frågor om kunskap och vetenskap, att den är evigt föränderlig.

- Frågan är hur vi ska kunna hantera att vetenskapen hela tiden förändras. I vår tid har vi otroligt svårt att hantera detta, vill vi höra den slutliga sanningen.

Men vetenskapen förändras hela tiden

Bengt menar att detta å ena sidan är orimliga krav därför att vetenskapen inte kan leverera en slutlig sanning, samtidigt som vetenskapen å andra sidan är otroligt framgångsrik, därför att den hela tiden förändras.

- Jag tror att människor måste förstå hur vetenskapen fungerar. Jag vill att det istället talas om den bästa tänkbara kunskap vi har just nu. Om vetenskapen är ett framgångsrikt projekt, så kommer vetenskapen också att se annorlunda ut om 100 år.

---------------------------------------------------------

Efter ett inledande anförande samtalar Bengt Kristensson Uggla med dramatikern Stina Oscarson om boken: "En strävan efter sanning - Vetenskapens teori och praktik", om begreppet sanning ur olika aspekter. Musikinslag av Bengt Söderhäll och Urban Forsgren.

Datum: 4 december
Tid: 10.30 - 12.00
Plats: Krusenstjernasalen i Biblioteket

 

Kontakt

Jonas Larsson, bibliotekarie vid Högskolan i Gävle
Tel: 073-622 14 20
E-post: joslan@hig.se


Text: Douglas Öhrbom
Foto: Satu Karmavalo

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-12-19
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)