Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Högskolan i Gävle utses till elitidrottsvänligt lärosäte

2019-12-09 

Ett elitidrottsvänligt lärosäte kännetecknas av att det erbjuder en god miljö för att kombinera elitidrott och studier genom individuellt anpassade studier.


- Nu kan alla duktiga ungdomar på våra idrottsgymnasier stanna i regionen och bedriva elitidrott samtidigt som de studerar på Högskolan i Gävle, säger Fredrik Hellström, avdelningschef för avdelningen för folkhälsa och idrottsvetenskap vid Högskolan i Gävle.

Han poängterar den stora betydelse detta har för studenter som satsar mot elitidrott, att kombinera idrottsintresset med studier. Det håller dörrarna öppna för ett annat yrke efter det att idrottskarriären är slut.

- Genom Idrottsvetarprogrammet har vi också kompetens att stödja, när det gäller träningslära, idrottscoaching och ledarskap, säger Fredrik Hellström.

Ska ger fler medaljer

"För att stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft är det avgörande att kunna kombinera elitidrottssatsning med studier. Detta ger en smidigare övergång till en civil karriär samtidigt som idrottsprestationerna kan bli ännu bättre", skriver Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

- Att kunna ge fler möjlighet att kombinera elitidrott med akademiska studier ska ge fler svenska medaljer och elitidrottare som lyckas även efter sina idrottskarriärer, säger Peter Mattsson, idrottschef Riksidrottsförbundet.


Sedan tidigare finns åtta lärosäten som är utnämnda som Riksidrottsuniversitet och tio lärosäten som är utnämnda till elitidrottsvänliga lärosäten.

Kontakt

Mikael Westling Söderström, universitetsadjunkt i Idrottsvetenskap Högskolan i Gävle
Tel: 072-214 94 55
e-post: mso@hig.se


Fredrik Hellström, avdelningschef för avdelningen för folkhälsa och idrottsvetenskap vid Högskolan i Gävle
Tel: 070-5324083
E-post: fredrik.hellstrom@hig.se


Peter Mattsson, Idrottschef Riksidrottsförbundet
Tel: 070-615 05 71


Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-12-09
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)