I personporträttet får du möta miljöforskaren Matteo Giusti som i sin forskning riktar in sig på barns relation till naturen.
– Förskolor och skolor kan redan nu använda sig av min forskning för att få inspiration till naturupplevelser där barnen också har någon vuxen med sig som kan lära dem om djur och växter som finns i skogen, säger han.
Dra ner på plasten för att rädda miljön
Något som är ständigt aktuellt nu för tiden är vårt plastanvändande och att vi bör välja alternativa material för att minska vår negativa påverkan på naturen.
– Plast kan vara bra på vissa sätt för att förlänga matens livslängd. Men det ska vara rätt plast på rätt plats. Konsumenterna ska egentligen inte behöva tänka när de handlar, utan vi behöver trycka på producenterna som har ett ansvar att se till att de använder plast som är av återvunnen eller förnybar plast, säger Anna Högberg som driver projektet Jakten på plasten på Högskolan i Gävle.
Glasväggar flyttar fokus
Dessutom får du läsa om hur de två didaktikerna Anneli Frelin och Jan Grannäs utifrån sin forskning tycker att framtidens skolor bör utformas.
– Det finns en trend att vi gärna glasar upp väggar. Det fungerar bra i vissa kontexter, kanske mindre bra i andra. En risk är att det blir fokusförskjutningar. Om barnen sitter i ett klassrum och du har en glasvägg ut mot korridoren där du ser kamraterna komma ut från en annan sal kan du få svårare att koncentrera dig, säger Jan Grannäs.
Detta och mycket mer kan du läsa om i det nya numret av LEVE!.
Text: Anna Sällberg