Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

”Vi behöver samarbeta med naturen”

2019-12-12 

I det nya numret av tidningen LEVE! ger vi lite extra plats åt frågor som rör naturen och vår miljö. Minskat plastanvändande, betydelsen av naturupplevelser för barn och gräsytor som förvandlas till blomsterängar är några ämnen som tas upp.

Matteo Giusti, forskar om barns kontakt med naturen och vilken betydelse naturupplevelser har för att barn ska värdesätta och ta hand om djur, natur och miljö.

Miljöforskaren Matteo Giusti möter du i tidningens personporträtt. Foto: Britt Mattsson

I personporträttet får du möta miljöforskaren Matteo Giusti som i sin forskning riktar in sig på barns relation till naturen.

– Förskolor och skolor kan redan nu använda sig av min forskning för att få inspiration till naturupplevelser där barnen också har någon vuxen med sig som kan lära dem om djur och växter som finns i skogen, säger han.

Dra ner på plasten för att rädda miljön

Något som är ständigt aktuellt nu för tiden är vårt plastanvändande och att vi bör välja alternativa material för att minska vår negativa påverkan på naturen.

– Plast kan vara bra på vissa sätt för att förlänga matens livslängd. Men det ska vara rätt plast på rätt plats. Konsumenterna ska egentligen inte behöva tänka när de handlar, utan vi behöver trycka på producenterna som har ett ansvar att se till att de använder plast som är av återvunnen eller förnybar plast, säger Anna Högberg som driver projektet Jakten på plasten på Högskolan i Gävle.

Glasväggar flyttar fokus

Dessutom får du läsa om hur de två didaktikerna Anneli Frelin och Jan Grannäs utifrån sin forskning tycker att framtidens skolor bör utformas.

– Det finns en trend att vi gärna glasar upp väggar. Det fungerar bra i vissa kontexter, kanske mindre bra i andra. En risk är att det blir fokusförskjutningar. Om barnen sitter i ett klassrum och du har en glasvägg ut mot korridoren där du ser kamraterna komma ut från en annan sal kan du få svårare att koncentrera dig, säger Jan Grannäs.

Detta och mycket mer kan du läsa om i det nya numret av LEVE!.

Text: Anna Sällberg

Tidningen LEVE! sprids externt till över 2 000 prenumeranter på andra lärosäten, företag, organisationer, inom offentlig sektor och till en del privatpersoner. Tidningen sprids även internt till anställda och studenter.

Tidningen finns i digital version på Högskolans webbplats.

Kontakt

Har du tips på innehåll eller vill prenumerera på tidningen?

Anna Sällberg, redaktör

Telefon: 070-410 63 78

E-post: anna.sallberg@hig.se

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-12-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)