Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

HiG-podden: Ängshö ska bidra till blomstrande bostadsområden

2019-12-18 

Hö från kulturmarker på Iggön och i Skutskär har strösslats över tomma gräsytor i två bostadsområden i Gävle med syfte att skapa ängar rika på blommor och bin. Det är en del i EU-projektet Augmented Urbans där Högskolan i Gävle samarbetar med bland annat bostadsbolaget Gavlegårdarna.

Per Svedberg, Gavlegårdarna, och Marita Wallhagen, forskare, arkitekt och projektledare för Augmented Urbans.

Per Svedberg, Gavlegårdarna, och Marita Wallhagen, forskare, arkitekt och projektledare för Augmented Urbans.

På Ulvsätersvägen i Sätra i Gävle kommun finns flera bostadshus med hyreslägenheter. En lekplats ligger bredvid en fotbollsplan som kantas av en cykelväg. För många år sedan fanns här vida skogsmarker och spåren finns kvar i form av dungar med stora träd här och var. På en yta bredvid cykelvägen har gräsmattan skalats bort och fått ny ogräsfri och näringsfattig jord för att ge plats åt en framtida äng.

– Nu har vi lagt ut ängshö här. Tanken är att skapa mer biologisk mångfald och så in fröer som kommer från kulturmarker i närliggande trakter. På sikt ska det bli blomsterängar som gynnar pollinerare samtidigt som vi skapar attraktivare miljöer för de boende, säger Marita Wallhagen, arkitekt, teknologie doktor, forskare och projektledare för Augmented Urbans vid Högskolan i Gävle.

Marker rika på olika växtarter

Det här är ett delprojekt inom Augmented Urbans som är ett samarbete mellan flera städer i olika länder som ligger nära Östersjön och syftet är att jobba med hållbar stadsutveckling.

Ängshö sprids i Sätra för att skapa blomsterängar. Augmented Urbans.

Ängshö.

Höet som används kommer från kulturmarker i den havsnära miljön på Iggön i Gävle kommun och från Skutskär i Älvkarleby kommun, som i dag förvaltas av Naturskyddsföreningen respektive Upplandsstiftelsen.

Dessa marker är rika på olika växtarter. På Iggön har till exempel biologer hittat omkring 50 olika arter på en utvald yta. I höet som torkats och nu placerats ut på Ulvsätersvägen finns fröer.

– Blåklocka, ljung, liljekonvalj och prästkragar är några exempel på blommor från ängen på Iggön som kanske kommer att växa här i framtiden, säger Marita Wallhagen.

Som bäst om några år

För Gavlegårdarnas del är medverkan i det här projektet ett sätt att kunna förbättra boendemiljön utomhus för hyresgästerna. Bostadsbolaget gör även i ordning fler ängsytor, både frösådda och färdiga ängsmattor, på andra platser. Totalt görs cirka 4 000 kvadratmeter gräsmatta om till ängar.

– I slutändan ska det här förhoppningsvis även gynna våra bevingade vänner, säger Per Svedberg på Gavlegårdarna och syftar på insekter som humlor och bin som till viss del är utrotningshotade på många platser.

När kommer det här området att slå ut i full blom?

– Under vintern kommer det inte att hända så mycket. Men i vår kommer det att börja gro och förhoppningsvis blommar det under sommaren. Som bäst kommer de här ängarna att vara om två till tre år, säger Marita Wallhagen.

Text och foto: Anna Sällberg

Lyssna på fler avsnitt av HiG-podden.

Per Svedberg, Gavlegårdarna, och Marita Wallhagen, forskare, arkitekt och projektledare för Augmented Urbans.

Per Svedberg och Marita Wallhagen.

Kontakt

Marita Wallhagen, arkitekt, teknologie doktor, forskare och projektledare för Augmented Urbans vid Högskolan i Gävle

Telefon: 070-600 96 68

E-post: marita.wallhagen@hig.se

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-12-18
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)