Höet som används kommer från kulturmarker i den havsnära miljön på Iggön i Gävle kommun och från Skutskär i Älvkarleby kommun, som i dag förvaltas av Naturskyddsföreningen respektive Upplandsstiftelsen.
Dessa marker är rika på olika växtarter. På Iggön har till exempel biologer hittat omkring 50 olika arter på en utvald yta. I höet som torkats och nu placerats ut på Ulvsätersvägen finns fröer.
– Blåklocka, ljung, liljekonvalj och prästkragar är några exempel på blommor från ängen på Iggön som kanske kommer att växa här i framtiden, säger Marita Wallhagen.
Som bäst om några år
För Gavlegårdarnas del är medverkan i det här projektet ett sätt att kunna förbättra boendemiljön utomhus för hyresgästerna. Bostadsbolaget gör även i ordning fler ängsytor, både frösådda och färdiga ängsmattor, på andra platser. Totalt görs cirka 4 000 kvadratmeter gräsmatta om till ängar.
– I slutändan ska det här förhoppningsvis även gynna våra bevingade vänner, säger Per Svedberg på Gavlegårdarna och syftar på insekter som humlor och bin som till viss del är utrotningshotade på många platser.
När kommer det här området att slå ut i full blom?
– Under vintern kommer det inte att hända så mycket. Men i vår kommer det att börja gro och förhoppningsvis blommar det under sommaren. Som bäst kommer de här ängarna att vara om två till tre år, säger Marita Wallhagen.
Text och foto: Anna Sällberg
Lyssna på fler avsnitt av HiG-podden.