Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Allt mellan himmel och jord hamnar på hans bord

2020-07-02 

Han möter människor i livets ytterligheter. Högskoleprästen Leif Nahnfeldt är genuint intresserad av mötet med enskilda människor och hur han kan bidra med tankar kring existentiell och andlig hälsa. Dessutom är musik det som tänder hans inre låga.

Leif Nahnfeldt, högskolepräst.

Leif Nahnfeldt, högskolepräst vid Högskolan i Gävle. Foto: Britt Mattsson

Under större delen av vårterminen har all undervisning skett på distans vid Högskolan i Gävle och anställda har varit rekommenderade att arbeta hemifrån. Det är omöjligt att inte komma in på ämnet under intervjun och hur den krisartade tillvaron har påverkat högskoleprästen Leif Nahnfeldts vardag.

– För min del är det viktigaste i ett sådant här läge att visa att jag finns tillgänglig som samtalsresurs för studenter och personal på Högskolan. Det som väcker tankar hos mig är hur vi kan rusta människor att bättre kunna hantera påfrestande kriser existentiellt och andligt, säger han.

Viktigt att göra positiva saker

Just samtal och att ge redskap till personer som går igenom tuffa livssituationer är något som ligger honom varmt om hjärtat.

– När du går igenom en kris så brukar många börja fundera på vilka personer som betyder och har betytt mycket för en. Det blir extra viktigt att upprätthålla gemenskap, göra saker som stärker relationer och uttrycka positiva känslor för varandra, säger han.

Leif Nahnfeldt är anställd av Svenska kyrkan i Gävle, han är knuten till Mariakyrkans arbetslag och har en heltidstjänst som högskolepräst på Högskolan i Gävle.

– Först funderade jag lite vad min roll blir, eftersom Högskolan har egna kuratorer till exempel. Men för dem som har sökt upp mig har det varit väldigt tydligt att de har sökt just en präst, för det har handlat om existentiell andlig hälsa. Några personer har jag följt länge och några under kortare tid.

Vill skapa en triangel

Bland annat brukar han följa med Högskolans sjuksköterskestudenter på en vandring till kyrkogården, han har anordnat lunchbord för samtal i entrén Fårhallen regelbundet och han har lett personalkören. Han har också planer på att genomföra återkommande aktiviteter i Soldatkyrkan då musik varvas med berättelser och samtal om livet.

– Samverkan är viktigt för mig och jag vill skapa en triangel mellan akademi, samhälle och kyrka. Hur tänker vi ihop och hur tar vi vara på varandra? Jag försöker hitta personer som jobbar med likartade saker, det ser jag som min samverkansuppgift i allt jag gör, säger han.

Musiken går som en röd tråd genom allting. Leif Nahnfeldt har en egen hemstudio, han skriver och producerar musik och jobbar aktivt med psalmboksarbete och att skapa nytt sångmaterial till gudstjänster bland annat.

Fick tidigt inblick i kyrkans värld

Han har tidigare jobbat som körledare i 15 år och som musikpedagog på Karlstads universitet. Det pedagogiska och kommunikativa intresset har följt honom och det var redan under uppväxten i Karlstad som kyrkan blev en viktig plats för honom.

– Vi var ett ganska stort gäng som träffades där regelbundet så det blev en social gemenskap. Sedan var det musicerandet också. Vi startade en sånggrupp när jag gick på gymnasiet och när jag gått ut gymnasiet började vi turnera heltid i ett halvår, mestadels inom Svenska kyrkan. Så jag fick en ganska god inblick i hur kyrkan såg ut i hela landet och i samband med det blev tanken att jobba inom kyrkan tydlig för mig. Jag kände hemhörighet.

Får många förtroenden

Som präst möter han människor som är i olika skeden i livet – från början till slut.

– Det är otroligt hur mycket förtroenden jag får. Att komma nära en familj som precis har fått barn då allting är skört och att få vara med och skapa en positiv högtid för att ta emot det nyfödda livet. Att möta konfirmander som är i en fas då de ska hitta sin egen personlighet är väldigt betydelsefullt. Alla vigselsamtal med människor som längtar efter att få skapa ett liv tillsammans. Sedan givetvis också begravningar då det blir ännu tydligare att jag får så mycket förtroende i en väldigt sårbar situation. Då försöker jag bidra genom att skapa lugn och en trygghet och lotsa genom en tuff period i livet.

Under de åren då han hade uppehåll från själva prästyrket fick han en gång frågan vad han saknade.

– En sak jag kom på direkt var att kunna gå från jobbet och känna att jag gjort något djupt meningsfullt just där och då, känna att jag gjorde skillnad.

Har fått ställa in allt publikt

Inom kyrkan bottnar en stor del av verksamheten i stora sammankomster, publika evenemang och aktiviteter då många människor möts. Konsekvenserna av det nya coronaviruset har därför varit stora på jobbet för Leif Nahnfeldt, liksom för många andra.

– Vi har fått ställa in allt publikt och allt där mycket folk samlas och försökt hitta andra former, till exempel genom digitala verktyg. Mycket handlar om att tänka om. Sedan tror jag att det kan bli spännande att se vad för nytt som föds ur det här, kopplat till människors kreativitet och att vi måste vara lösningsorienterade. Det här är en kris och det tar och känns och det finns oro, men kan vi vända det in i vad vi behöver utveckla? frågar han sig.

En annan del han betonar är uthållighet och hur vi ska orka att vara i en jobbig situation under lång tid – en tid där det finns ett före och ett efter.

– I sådana här lägen tänker jag att vi bör förbereda oss på det värsta men hoppas på det bästa. Då behöver vi uppmuntra varandra att vila, för att orka. Det går inte att tro att vi kan vara högpresterande och gå på högvarv. Jag tänker också på alla barn som behöver känna att föräldrarna är lugna och att vi har tillgång till varandra.

Text: Anna Sällberg

Kontakt

Leif Nahnfeldt, högskolepräst

Telefon: 026-17 05 12

Mobil: 070-296 63 58

E-post: leif.nahnfeldt@svenskakyrkan.se

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2020-07-02
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)