Under fem års doktorandstudier har hon fördjupat sig inom det spiritistiska och andra människors erfarenheter av upplevelser av andar och den andra världen. Hon har varit knuten till Åbo akademi, ett svenskspråkigt universitet i Finland, där de har en lång tradition av samarbete med folklorister och är väl bekanta med folktro, ritualer, magi och andra begrepp kopplade till religion.
– I mina studier har jag bland annat gjort en väldigt stor, digital samhällsanalys. Jag har studerat diskussioner som finns i många olika forum och sociala nätverk på internet. Internet har öppnat en helt ny värld när det gäller religion och det är framför allt där det talas om sådana här upplevelser av den andra världen. Sedan har jag även studerat vad som skrivs i media, i populärkultur och hur det skildras i tv-spel, säger Sara Duppils.
Vanligt med andar i barnprogram
För att komplettera den insamlingen av material har hon även gjort intervjuer med en del personer för att få en djupare förståelse för bakgrundshistorier, hur dessa personer tänker kring den andra världen och livet efter döden.
– I populärkulturen förekommer det här väldigt ofta och många barnprogram är influerade av bland annat andar och spöken. Till exempel Mysteriet på Greveholm, Spöket Laban och Scooby-Doo. Ofta finns det också muntliga traditioner och berättelser som man håller inom familjen för att det är stigmatiserat, som ”din gammelmormor sa alltid att …”, berättar Sara Duppils.
Hon betonar att händelser och känslan av att någon eller något är närvarande inte bör ses som någonting otäckt eller konstigt, utan snarare att det är helt naturligt för människan.
– De här upplevelserna kallas ofta för övernaturliga eller paranormala inom litteraturen. Men jag tycker att det är fel begrepp som stigmatiserar det ytterligare. Känslan av ”det andras” närhet är en del av vår normala upplevelse- och känsloflora skulle jag säga.
Det här är ett område som är lite mystiskt, vissa tror på det och andra inte, och det finns en del skepsis. Hur tänker du kring det?
– Det finns en lång tradition av det och folk får tycka och tänka vad de vill. Det är rätt bisarrt att man ur ett vetenskapligt perspektiv ska låta bli att forska om något för att man inte tycker att det passar in i sin förståelse av världen. Inom humaniora tittar vi hela tiden på hur människor erfar världen och hur den påverkar oss. När jag började forska var jag väldigt ensam inom området, men på senare år har jag märkt att fler börjat forska om liknande upplevelser vid andra universitet, så det är roligt, säger Sara Duppils.
"Kan minska rädslan för döden"
Hon hoppas att hennes forskningsresultat ska kunna användas för att minska stigmatiseringen, skapa en ökad förståelse för upplevelser av vad människor tolkar vara den andra världen och för att visa att internet har blivit en ny digital plattform där spiritistiska föreställningar får växa och utvecklas genom diskussioner med andra i olika forum.
– Den här typen av erfarenheter kan vara meningsskapande för många. För den som har en upplevelse kan den bli ett bevis på att det inte bara är den fysiska, naturvetenskapliga världen som finns, utan att det även finns något mer. Det kan också minska rädslan för döden då många spiritistiska föreställningar i dag handlar om att människor inte riktigt anses dö, utan man transformeras och fortlever, men i en annan existensform och i en annan värld som är närliggande vår värld.
Text: Anna Sällberg
Det här reportaget går även att läsa i det senaste numret av tidningen LEVE!.