Precis som i USA med fallet Harvey Weinstein har fokus i svensk media i stor utsträckning riktats emot enskilda personer.
- I Sverige och i andra länder där genomslaget för Metoo varit stort har anklagelser mot kända män med makt varit en stor del av den mediala uppmärksamheten kring rörelsen. Viktigt att komma ihåg är dock att den stora majoriteten av berättelserna som delades på sociala medier inte namngav förövarna, säger Sarah Ljungquist.
Kritik mot Metoo
Rörelsen har fått kritik för att likna en häxprocess, då folk pekas ut utan att ha blivit dömda för brott. Vilka risker fanns och finns med Metoo?
- Det är alltid olyckligt med mediala drev, särskilt när folk blir oskyldigt utpekade. Men man måste också komma ihåg att flera kända män som hängts ut i Sverige har erkänt att de gjort sig skyldiga till grova sexuella trakasserier, något de inte har kunnat dömas för då preskriptionstiden löpt ut.
Olika genomslag i olika länder
Genomslaget för Metoo skiljer sig åt mellan olika länder och rörelsen verkar inte ha fått lika stor uppmärksamhet i vårt grannland Danmark som i Sverige. Vad beror det på?
- I relation till invånarantalet var Sverige det land i världen där genomslaget för Metoo blev störst. Samtidigt pågår rörelsen fortfarande och just nu händer det mycket i Danmark vilket gör det svårt att veta hur jämförelsen slutar.
- Att Metoo blev så stort i Sverige hänger ihop med självbilden av Sverige som världens mest jämställda land. De flesta var överens om att Metoos syfte var lovvärt. Såväl de som såg sexism och sexuellt våld som ett strukturellt problem och de som såg sexism och sexuellt våld som något som en liten minoritet av män ägnade sig åt var överens om att det var ett problem, och att det problemet behövde bekämpas.