Andreas Örnehag är anställd som så kallad kommundoktorand, en relativt ny anställningsform som innebär att han är kopplad till en kommunal verksamhet. I det här fallet handlar det om socialtjänstens äldreomsorg i Sandvikens kommun.
– Tanken med en anställning som kommundoktorand är att det ska stärka kommunens utveckling och även främja kontakten med Högskolan i Gävle samtidigt som det är ett bra sätt att skapa nätverk, säger han.
"Äldreomsorgen är en viktig arbetsmarknad"
Han är inriktad på framtidens äldreomsorg och vilka möjligheter och konsekvenser ny välfärdsteknik kan skapa för personal och brukare. Han kommer att kartlägga en grupp personers upplevelser och erfarenheter när ny teknik införs och projektet ska pågå till och med år 2024.
– Jag har arbetat praktiskt i många år som tjänsteman inom den kommunala socialtjänsten, både som biståndshandläggare, enhetschef och utredare och därmed vet jag vilka utmaningar och möjligheter som finns. Äldreomsorgen är en viktig arbetsmarknad och omsorgspersonal är en av de största grupperna på den svenska arbetsmarknaden.
Nya arbetsmetoder kan minska stress
I Sverige har vi en befolkning som blir allt äldre samtidigt som många pensionsavgångar väntas inom äldreomsorgen. Då finns många aspekter att ta hänsyn till för att säkerställa framtidens äldreomsorg.
– Omsorgspersonalen är en betydande resurs för både välfärdssektorn och för äldre individer och deras närstående. Kvaliteten inom äldreomsorgen är ofta i fokus i media och i debatter, men det handlar sällan om personalens arbetssituation, även om det fått lite ökat fokus under covid-19-pandemin. Mitt intresse ligger i att jag tror att det finns stora förutsättningar att genom nya arbetsmetoder och modeller kunna minska stress och skapa bättre arbetsmiljö genom användning av digitala produkter och välfärdsteknik, säger Andreas Örnehag.
Text: Anna Sällberg