Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Högskolan bidrar med lokal och sjuksköterskor vid massvaccinering

2021-02-11 

Ett 20-tal anställda vid Högskolan i Gävle kommer att hjälpa till vid massvaccinationerna mot covid-19. Högskolan upplåter dessutom sin stora idrottshall på campusområdet åt vaccineringen.

Vaccin och Idun.

Massvaccinationer kommer att genomföras i idrottshallen Idun. Foto: TT och Anna Sällberg

Eftersom Högskolan i Gävle erbjuder utbildningar till både sjuksköterska och specialistsjuksköterska arbetar här en hel del forskare och lärare som i grunden är utbildade sjuksköterskor. Under planeringen av massvaccinationerna i länet har Högskolan blivit tillfrågad av Region Gävleborg om vi har personer som kan hjälpa till att vaccinera.

– Vi är cirka 20 anställda som anmält intresse att hjälpa till vid massvaccineringen. Jag har själv anmält mig och blivit timanställd av Regionen. Det känns bra att vi på Högskolan kan vara med och bidra eftersom vi alla vill bli av med det här viruset, säger Tina Nordström, biträdande avdelningschef i omvårdnadsvetenskap på Högskolan och legitimerad sjuksköterska.

Tina Nordström.

Tina Nordström. Foto: Anna Sällberg

Inför massvaccinationerna har Högskolan tecknat ett avtal med Region Gävleborg om att använda idrottshallen Idun på campusområdet.

– Det glädjer mig att Högskolan i Gävle kan hjälpa till och bidra för att vi ska få bukt med den pågående pandemin. Både att vi kan upplåta en av våra lokaler och att vi har anställda som kan bistå vid vaccinering känns betydelsefullt, säger Ylva Fältholm, rektor vid Högskolan i Gävle.

Ylva Fältholm, Luleå, December, 2020.

Ylva Fältholm. Foto: Tomas Bergman

De som ska vaccineras kommer att få boka tid via webbplatsen 1177.se eller via Region Gävleborgs telefonsupport.

– Samma regler angående avstånd som gäller överallt kommer förstås att gälla även här så det kommer att bli cirka 20 vaccinationsstationer i lokalen, säger Tina Nordström.

"De är glada för allt vi kan bidra med"

De sjuksköterskor som Högskolan bidrar med blir timanställda av Regionen året ut och de styr själva hur många timmar de kan jobba åt Regionen, anpassat efter sina övriga arbetsuppgifter. Det handlar framför allt om att vaccinera under kvällar och helger.

– Det finns ingen minimi- eller maximiarbetstid, utan de är glada för allt vi kan bidra med, säger Tina Nordström.

Totalt kommer cirka 30 minuter att avsättas per person som ska vaccineras; 15 minuter åt vaccination och 15 minuter åt observation efteråt om personen skulle få någon reaktion.

Text: Anna Sällberg

Kontakt

Tina Nordström, biträdande avdelningschef i omvårdnadsvetenskap

Telefon: 073-64 05 967

E-post: tina.nordstrom@hig.se

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-02-11
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)