Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Att plugga till musik försämrar kreativiteten väsentligt

2021-03-01 

Den spridda uppfattningen att musik ökar kreativiteten punkteras av forskare från Högskolan i Gävle och två universitet i England som säger att den har motsatt effekt.

Ung tjej pluggar samtidigt som hon har musik i lurarna


Forskare från Högskolan i Gävle och universiteten i Lancashire och Lancaster har undersökt hur människor påverkas av bakgrundsmusik samtidigt som de ska lösa verbala problem som kräver kreativitet och de kan visa
att bakgrundsmusik avsevärt försämrar människors förmåga till verbal kreativitet.

John Marsh

John Marsh

- Vi fann att förmågan att lösa problemen minskade avsevärt om försökspersonerna samtidigt fick ha musik i lurarna, säger John Marsh forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle.

- Och oavsett om musiken bidrog till ett positivt humör, gillades av deltagarna eller om deltagarna vanligtvis studerade till musik, så kan vi visa att musik ständigt stör den kreativa prestationen.

Däremot kunde forskarna inte se någon skillnad i prestation om bakgrundsljudet var i form av "biblioteksbrus" jämfört med en tyst miljö.

- Det beror på att biblioteksbrus är en typ av ljudmiljö som är stadig och inte förändras och därför inte blir så störande, säger John Marsh.

Vetenskaplig artikel


Kontakt

John Marsh, forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle
Tel: +46 72-023 41 04
E-post: jonmah@hig.se


Text: Douglas Öhrbom
Foto John Marsh: Privat

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-03-04
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)