Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Fortsatt coronaanpassad undervisning under första läsperioden i höst

2021-04-28 

Undervisningen ska i huvudsak genomföras nätbaserat även under inledningen av höstterminen. Men det finns utrymme för att vissa moment ska kunna genomföras på campus.

Rektor har tagit beslut om undervisningen med beaktande av de osäkerhetsfaktorer som finns kopplat till smittspridningen och vaccineringstakten. Beslutet om i huvudsak fortsatt nätbaserad undervisning gäller för första läsperioden – 30 augusti till 7 november.

– Det här beslutet bygger på vad vi vet idag, säger rektor Ylva Fältholm. Om situationen skulle förändras så kanske vi kan öppna upp lite mer, men det vet vi inte idag.

Fortsatt stor smittspridning i Gävleborg

– Beslutet tas mot bakgrund av att vi fortfarande ser en stor smittspridning både nationellt och i Gävleborgs län och att det är osäkert hur lång tid det kommer att ta innan merparten av Sveriges vuxna befolkning kommer att vara vaccinerade, säger Maria Strand, chef på UBS och ordförande i Högskolans samordningsutskott gällande pandemin. Vi har också varit i kontakt med smittskyddet i Gävleborgs län inför det här beslutet.

– Vi måste fortsätta att ta ansvar som högskola för att motverka pandemins effekter och att skapa så trygga miljöer som möjligt på campus. Minskad smittspridning är allas ansvar, fortsätter Maria Strand.

Akademiledningen beslutar om moment som ska vara campusförlagda

Beslutet om fortsatt coronaanpassad undervisning med i huvudsak nätbaserad undervisning öppnar också upp för att vissa moment ska kunna genomföras på campus. Nödvändiga moment inom undervisning och examination som inte kan genomföras via nätet, ska kunna ske på campus. Det kan till exempel handla om krav på speciella lokaler eller särskild utrustning. I vissa fall kan också salsskrivningar genomföras på campus.

– Det är fortsatt viktigt att vi följer de rekommendationer som gäller från myndigheterna om avstånd, handhygien och att man inte beger sig till campus om man har minsta sjukdomssymtom, säger Maria Strand.

Internationella utbyten kan återupptas

Utbyten för studenter på Högskolan i Gävle kan genomföras under förutsättning att UD inte avråder från resor till avsett land och efter överenskommelse med mottagande partneruniversitet. Utbytesverksamhet för studenter från partnerlärosäte kan genomföras och följer beslutet om nätbaserad undervisning i huvudsak. Detsamma gäller för så kallade ”free movers”.

Rektor tackar för gott arbete

–Jag vill tacka alla för mycket goda insatser hittills under pandemin, säger Ylva Fältholm. Vi har nu levt med den här situationen under mer än ett år och tyvärr ser vi inte slutet ännu. Jag längtar förstås till den dagen då vi själva bestämmer fullt ut hur vi ska bedriva vår undervisning och all övrig verksamhet. Förhoppningsvis kommer den dagen någon gång under hösten och då kan vi dra nytta av de lärdomar vi har gjort under den här pandemin. Fram till dess får vi fortsätta att vara tålmodiga och göra vårt bästa för att upprätthålla arbetsglädje och motivation.

Beslut om läsperiod två kommer senare

Beslut om undervisningen i läsperiod två, under den senare delen av höstterminen, kommer att fattas senast i augusti.

Fortsatt gäller tidigare beslut om i huvudsak nätbaserad undervisning och arbete hemifrån för anställda fram till och med omtentamensperioden i augusti.

Campus, inklusive biblioteket, är endast öppet för anställda och studenter som studerar på Högskolan i Gävle.

Mer information specifikt för studenter

Publicerad av: Anna-Carin Skytt Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-04-28
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)