Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Regeringen utser Amir Rostami att leda kampen mot välfärdsbrottsligheten

2021-06-04 

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi vill se Amir Rostami, docent i kriminologi vid Högskolan i Gävle, som ledare för att stärka förmågan att bekämpa de organiserade brotten mot välfärden.

Blommande körsbärsträd vid Högskolan i Gävle


Beräkningar visar att bidragsfusk från välfärdsystemet kostar samhället allt från 11 till 27 miljarder kronor årligen. Något som skadar tilltron till den generella välfärden och som drabbar alla människor i Sverige som behöver en fungerande välfärd för att klara sin vardag.

Regeringen har nu insett att för att kunna bekämpa den grova och organiserade brottsligheten mot välfärden behövs mer kunskap och utser Amir Rostami att leda arbetet.

Amir Rostami

Amir Rostami


- Detta är så viktigt då varje felaktigt utbetald krona som kan förebyggas istället kan investeras i välfärden. Det finns bra kunskapsunderlag och nu gäller det att utifrån en samlad bedömning hitta en optimal lösning som försvårar för kriminella som försöker komma åt våra offentliga medel. Jag är hedrad men också ödmjuk då det är ett komplext uppdrag, säger Amir Rostami.


 

Amir Rostami är docent i kriminologi vid Högskolan i Gävle och affilierad forskare med Institutet för Framtidsstudier och med the Miller Center for Community Protection and Resilience (CPR) vid Rutgers University.

Han är poliskommissarie och har även varit verksam vid Nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism.

Amirs forskning handlar om kriminell organisering.

Kontakt

Amir Rostami, docent i kriminologi vid Högskolan i Gävle
Tel: 08-402 12 00
E-post: Amir.Rostami@hig.se
Forskarpresentation Amir Rostami

 

Text: Douglas Öhrbom
Foto: Marie Hägg Zetterlund
Foto Amir Rostami: Privat

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-06-04
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)