Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Högskolans utbildning genererar framgångsrika fotbollstränare

2021-06-07 

Högskolan i Gävles tränarutbildning i fotboll har visat sig vara ett lyckat koncept. En rad studenter har nått stora framgångar efter studierna och flera har nu toppuppdrag som tränare för fotbollsklubbar i allsvenskan.

Daniel Bäckström.

Daniel Bäckström, huvudtränare i IK Sirius. Foto: Sirius Fotboll

Sedan hösten 2012 erbjuder Högskolan i Gävle tillsammans med Svenska Fotbollförbundet en utbildning på akademisk nivå för fotbollstränare. Utbildningen riktar sig till dig som är intresserad av ledarskap och tränarrollen inom fotboll.

– Jag uppskattade utbildningen av många anledningar. Bland annat gillade jag kontinuiteten, alltså möjligheten att varje vecka över en längre period få sitta i ”skolbänken” för att lära sig. Jag gillade även variationen med en blandning av teori och praktik, säger Daniel Bäckström som i dag har uppdrag som huvudtränare i den allsvenska fotbollsklubben IK Sirius.

"Viktigt att hitta sin egen filosofi"

Kursen på Högskolan i Gävle omfattar 30 högskolepoäng och läses på distans med 50 procent studietakt. Mamduh Halawa har även han läst fotbollstränarkursen tidigare och har nu under sina pågående studier vid psykologprogrammet i Uppsala utsetts till Uppsala Universitets bästa student 2020. Han har då tilldelats ett stipendium på 100 000 kronor från Anders Walls stipendiefond.

Han tycker att det var flera saker med kursen i Gävle som stack ut på ett positivt sätt.

– Redan från början var det en stark emfas på att det var viktigt att hitta sin egen filosofi och tanke kring sitt ledarskap. Alla kan slå upp en bok för att hitta någon övning om kontringar, men att omvandla all kunskap när det gäller alltifrån fysiologi till taktik, var något som jag uppskattade väldigt mycket. Jag gillade också den höga nivån på gästföreläsare. Det var alltifrån allsvenska tränare till domare som dömt på den absolut högsta nivån, till personer som jobbade med idrottsfysiologi på högsta nivå, säger han.

Lär sig om vikten av att vara förberedd

Flera tidigare studenter har nu toppuppdrag i allsvenska klubbar. Amir Azrafshan som läst utbildningen i Gävle förut är nu huvudtränare i Östersunds FK.

– Jag fick i ett tidigt skede i min tränarkarriär förstå vikten av att vara strukturerad och förberedd inför träning och match. Utbildningen bidrog till att jag tidigt fick fundera över hur jag ville vara som tränare och ledare, säger han.

Amir Azrafshan.

Amir Azrafshan, huvudtränare i Östersunds FK. Foto: Östersunds FK

Mikael Westling Söderström, universitetsadjunkt i idrott och hälsa, jobbar som lärare i utbildningen och han tycker att det är bra att Högskolan kan erbjuda en utbildning för fotbollstränare på akademisk nivå.

– Dels för att det innebär en samverkan med fotbollförbundet på riks- och lokal nivå, dels för att vi som lärosäte kan bidra till ökad kompetens bland tränare inom fotboll. Det finns ett stort fotbollskunnande i regionen som tas tillvara genom att vi har ha duktiga instruktörer (Tore Lennartsson och Jocke Carlson) kopplade till utbildningen. Det blir också en bra mix för studenterna då de får träffa experter både inom fotboll och inom områden som träningslära, ledarskap och didaktik.

"En gedigen utbildning ger en stark plattform"

Förutom redan nämnda personer är även den tidigare studenten Theodor Olsson nu assisterande tränare i IK Sirius.

Daniel Bäckström tror att han under utbildningen la grunden för det han gör nu och tror på som tränare.

– Man påverkas och formas på många olika sätt men jag tror att en gedigen utbildning ger en stark plattform att bygga vidare på. Jag är också glad för att jag, trots att det är ett par år sedan jag gick utbildningen, fortfarande har kontakt med några av kurskamraterna och instruktörerna, säger han.

Text: Anna Sällberg

Kontakt

Mikael Westling Söderström

Telefon: 072-214 94 55

E-post: mikael.westling.soderstrom@hig.se

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-06-07
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)