Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Gävlestudent kan lösa plågan med ljudterror från epa-traktorer och raggare

2021-06-21 

Hög musik från bilar på nätterna var största orsaken till polisanmälningar i Värmland och Dalarna sommaren 2020. Jenny Andersson, kriminologistudent från Högskolan i Gävle, har lösningar och BRÅ vill nu publicera hennes rapport.

Raggare


Jenny Andersson, som just tagit sin examen i utredningskriminologi, gjorde på polisens uppdrag en kartläggning av dem som plågar boende i Falun med hög musik. Hon poängterar vikten av en ordentlig lokal kartläggning, för även om problem med motorburen ungdom finns i hela Sverige så kan orsakerna se helt olika ut i olika städer och även i olika stadsdelar.

Jenny Andersson

Jenny Andersson

- Kartläggningen är det allra viktigaste, för att man skall kunna anpassa insatserna efter det som faktiskt är problemet. Det handlar om många olika typer av personer och i olika åldrar, säger Jenny Andersson.

Att få chansen att ta eget ansvar

I sin rapport beskriver hon hur man kan skapa en kontakt med ungdomarna. Att ge dem chansen att ge sin syn på saken öppnar sedan för att erbjuda någonting annat och på så sätt involvera dem så att de kan få ta eget ansvar.

- Ja, ni kan få den här parkeringsplatsen, eller ett garage där ni inte stör, om ni håller er där och håller er del av avtalet.

Jenny menar att detta ofta handlar om svagare grupper och att det kan bli första gången i de här ungdomarnas liv som de får möjlighet att själva ta ansvar för någonting.

- Det kan göra att många i den här gruppen växer och tar på sig ansvaret. Jag kallar det för Ockelboperspektivet i rapporten, att man faktiskt kan dra nytta av de här personerna också.

Fallet Ockelbo

Ockelbo hade stora problem med störande ungdomar, delvis koncentrerade till en mack samhället. Kommunen, polisen, föräldrar och ungdomarna hade då ett gemensamt möte där de pratade om problemet.

- Mackägaren sade att de var välkomna att vara där, bara de såg till att hålla rent och snyggt. De blev så en tillgång för mackägaren, bland annat hände det att de hjälpte kunder med sina kunskaper från mekandet och vaktade macken som nu blivit deras tillhåll.

Ungdomarna i Ockelbo tog också därefter initiativ till en egen epa-festival, med tävlingar, en liten festival.

- Det visar att när de får chansen att ta ansvar då tycker de att det är roligt helt plötsligt.

Jenny tog fasta på Ockelbos exempel i sin rapport där hon föreslog exempel på garage och platser för ungdomarna att utöva sin hobby.

Oetiskt kriminalisera en djupt rotad hobby

Jenny Andersson säger att detta inte bara handlar om ett samhällsproblem, utan även om en kulturyttring och en djupt rotad hobby.

Att kriminalisera något sådant ser hon som oetiskt och framför allt med helt okända konsekvenser. En stark förlitan på paragrafer kan också göra att man glömmer andra lösningar.

- Vissa problem är mycket lättare att kontrollera som lagliga och här kan lagstiftning till och med vara kontraproduktiv och trigga igång fenomenet ytterligare, säger Jenny Andersson.

------------------------

Röst från Arvika som förbjudit all trafik på en viss gata mellan 20-04: ”Efter klockan 04 kör man in i stan och spelar ”God morgon” med Kicki Danielsson så att det dånar mellan husen."

Kontakt

Jenny Andersson, student på programmet i utredningskriminologi vid Högskolan i Gävle
E-post: jennyswandersson@gmail.com
Tel: 070-295 61 14
Bild Jenny Andersson


Text: Douglas Öhrbom
Foto: Björn Lindahl /TT
Foto Jenny Andersson: Privat

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-06-21
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)