Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Ny stor studie ska kartlägga Gävlebornas hälsa

2021-08-10 

Genom att samla data med hjälp av aktivitetsarmband och en ny app ska forskare undersöka kopplingen mellan stadsmiljön och Gävlebornas hälsa.

- Vi hoppas få så många boende i kommunen som möjligt att ställa upp, säger Matteo Giusti, forskare inom Miljövetenskap vid Högskolan i Gävle.

Matteo Giusti

Matteo Giusti, forskare inom Miljövetenskap.

Studien ska undersöka rörelsemönster och upplevelser hos ett stort antal boende i Gävle kommun, och ta reda på hur stadsmiljön påverkar deras hälsa. Datainsamlingen inleds i höst och pågår 15 månader.

– Vi vill ta reda på hur deltagarna upplever allt från luftföroreningar och buller till parker och natur, hur de rör sig i kommunen, och hur detta kombinerat påverkar deras välmående Målet är att ta reda på var Gävle skapar situationer där människors hälsa är förenlig med ekosystemens hälsa, säger Matteo Giusti.

Kartlägger deltagarnas rörelsemönster

I studien används appen MyGävle för att förstå vart människor går och hur de upplever Gävle kommun. Alla som bor i Gävle kommun kan ladda ner appen gratis. MyGävle kartlägger deltagarnas rörelsemönster och ger användarna möjlighet att rapportera vardagens goda och dåliga upplevelser. Alla som laddar ner och använder MyGävle är med i studien och deltar i uttagningen av 5 nya elcyklar och andra priser.

"Unikt projekt för Gävle"

Vid sidan av appen MyGävle kommer forskarna att välja ut 300 personer som får ett fitness-armband. Armbanden gör att forskarna kan samla in ytterligare data kring deltagarnas hälsa.

– Det här är ett unikt projekt för Gävle. Resultaten kan användas i kommunens stadsplanering och i framtida forskning om städers utformning, samtidigt som de främjar välbefinnandet bland deltagarna. Deltagarnas integritet är av största vikt för oss och Etikprövningsmyndigheten har godkänt projektet, säger Matteo Giusti.

De som vill delta i studien kan gå in via den här länken.

Fakta

Forskningsprojektet BIG siktar på att samla kunskap om urbana lösningar och därigenom förbättra folkhälsa och miljö. BIG är ett samarbete mellan Högskolan i Gävle och Future Position X och finansieras av Vinnova. Läs mer om forskningsprojektet BIG här och om studien här. 

Kontakt

Matteo Giusti, forskare i Miljövetenskap, 026-64 50 16
Anders Munck, pressansvarig, 070-794 65 23

Publicerad av: Marie Hägg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-08-10
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)