Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Ny teknik kan göra kroppsarbete 60 procent lättare

2021-10-11 

Tekniken med exoskelett blir allt mer effektiv.

Eksovest, en variant av exoskelett kan minska muskelansträngningen med 60 procent för arbetare inom industri-, logistik-och byggsektorn, enligt en ny studie vid Högskolan i Gävle.

- Det finns mycket problem med skador och sjukskrivningar inom dessa sektorer. Exoskelett skulle kunna vara en viktig del av lösningen om användningen ökar, säger Sajid Rafique, forskare inom robotik vid Högskolan i Gävle.

Sajid Rafique

Sajid Rafique, forskare inom robotik, demonstrerar en eksovest.

Exoskelett kan beskrivas som ett extra, och intelligent skelett som man fäster via en dräkt utanpå kroppen. Ett slags robotdräkt som ger extra styrka och uthållighet till den som bär den. Det låter som science fiction- men faktum är att tekniken redan finns och används, bland annat vid montering inom bilindustrin. Effekten blir lägre sjukfrånvaro och högre produktivitet.

- Tekniken har en potential att ge ett bättre liv åt många arbetare, som kan gå hem piggare från jobbet eftersom avlastningen blir så stor. Dessutom minskar bördan på sjukvården, eftersom risken för skador och förslitningar är betydligt lägre när man använder exoskelett vid monteringsarbete, säger Sajid Rafique, forskare inom robotik vid Högskolan i Gävle.

Hjälper till vid tungt arbete

Vid Högskolan i Gävle bedrivs sedan många år forskning kring exoskelett, och vid en ny studie vid Högskolan testade 25 försökspersoner eksovest, som är ett sorts exoskelett för överkroppen, och utförde uppgifter i olika positioner med en borrmaskin. Med hjälp av sensorer kunde forskarna mäta muskelansträngningen, som minskade med upp till 60 procent när försökspersonerna använde eksovest.

Det finns också tidigare studier som visar att sjukskrivningarna minskar vid användning av exovest. Statistik från amerikanska biltillverkaren Ford visade att sjukfrånvaron minskade med 85 procent bland arbetare inom koncernen som använde sig av tekniken.

- Potentialen är särskilt stor exempelvis vid användning inom tillverkningsindustrin och där arbetsuppgifterna är tunga och repetitiva, och där robotar blir för dyra eller inte går att använda. En exovest kostar mellan 4000 och 5000 euro. Det är inte särskilt dyrt eftersom vinsterna är så stora både vad gäller hälsa och produktivitet, säger Sajid Rafique.

Vanligt med exoskelett i framtiden

Rafique tror att de flesta som jobbar inom tillverkningsindustrin och med montering kommer att använda olika typer av exoskelett om 20 år.

- Det finns viss förbättringspotential, exempelvis att vikten kan bli lite lägre och att det skulle kunna gå snabbare att ställa in dem individuellt. Men potentialen för att använda exoskelett är stor för företagen, och jag tror att försäkringsbolagen kommer att göra användningen obligatorisk i framtiden eftersom skaderisken bland arbetarna minskar så pass mycket, säger Sajid Rafique.

Kontakt

Sajid Rafique, forskare inom robotik vid Högskolan i Gävle, 073-636 88 06

Sofi Jonsevall, projektmedarbetare vid Högskolan i Gävle, 070-755 19 49

Anders Munck, pressansvarig vid Högskolan i Gävle, 070-794 65 23, anders.munck@hig.se

Publicerad av: Anders Munck Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-10-11
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)