Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

18 miljoner till forskning om inkluderande arbetsliv vid Högskolan i Gävle

2021-10-14 

Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) tilldelar det strategiska forskningsprogrammet Inkluderande arbetsliv vid Högskolan i Gävle 18 miljoner kronor för forskning om canceröverlevares arbetsliv.

– Det är fantastiskt att få förtroendet att bedriva den här forskningen och kunna bidra till ett hållbart arbetsliv under och bortom cancersjukdom, säger Anna Efverman, huvudsökande och forskningsledare för Inkluderande arbetsliv.

Anna Efverman

Anna Efverman, docent i vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle.

Tilldelningen är i form av ett sexårigt programanslag riktat till arbetslivets utmaningar. Forskningsprogrammet bidrar med ny viktig kunskap om hur förutsättningar till arbete vid cancer hela yrkeslivet ut kan förbättras. Programmet ingår i det strategiska forskningsområdet Hälsofrämjande arbete på Högskolan i Gävle.

– Det här är en långsiktig satsning på ett hållbart arbetsliv för de som någon gång under yrkeslivet drabbas av cancersjukdom. Vi kommer att använda medlen i ett brett tvärvetenskapligt samarbete nationellt och internationellt, säger Anna Efverman, som är docent i vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle.

"Allt fler överlever sin cancersjukdom"

Forskningen inom programmet ska fokusera på framgångsfaktorer för att underlätta hur personer som drabbats av cancer ska kunna arbeta med hänsyn till konsekvenser av sjukdomen och dess behandling. Exempelvis planerar forskarna ta reda på hur ett individuellt stöd bör vara utformat i dialog med berörda, deras familjer, arbetsgivare och hälso- och sjukvården, samt utvärdera nyttan för de berörda och för samhället.

– Trots att allt fler idag överlever sin cancersjukdom, vet vi i Sverige idag inte särskilt mycket om hur personer med cancer kan få ett hållbart arbetsliv. Om du insjuknar i till exempel bröstcancer vid 55 års ålder, har du idag många års yrkesliv kvar med tanke på stigande pensionsåldrar. Vi vill med forskningen bidra till hur ett inkluderande arbetsliv individuellt kan utformas som förbättrar förutsättningar till arbete vid cancer hela yrkeslivet ut.

Fakta

Huvudsökande var Anna Efverman, docent i vårdvetenskap och forskningsledare Inkluderande arbetsliv. Medsökanden är verksamma vid Högskolan i Gävle, Lunds universitet, Uppsala Universitet, University of Amsterdam, Institutet för Hälsoekonomi, Region Gävleborg, Region Dalarna och Region Uppsala.

Länkar till föreläsningar av Anna Efverman och Jennie Jackson om forskningen inom Inkluderande arbetsliv (UR Play).

Kontakt

Anna Efverman, docent i vårdvetenskap, 026-64 85 00 (vxl), anna.efverman@hig.se

Anders Munck, pressansvarig vid Högskolan i Gävle, 070-794 65 23, anders.munck@hig.se

Publicerad av: Anders Munck Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-10-14
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)