Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Forskare till Antarktis för att förstå vår egen vårflod

2021-11-29 

- Våra mätningar kommer att hjälpa oss beräkna snömängder även i Sverige, för att bättre planera för översvämningar och vattenförsörjning, säger Andrew Mercer, glaciolog och lärare vid Högskolan i Gävle.

Wasa, svenska polarforskningssekretariatets station på Antarktis

Wasa, svenska polarforskningssekretariatets station på Antarktis

Det forskarlag som Andrew Mercer tillhör skall titta på den torra djupa snön som finns där och hur den påverkar satelliters radarsignaler.

- I Antarktis finns djup torr snö och ett flera kilometer tjockt islager som tar bort alla faktorer som stör signalerna. Vi kan sedan använda en modell som skapats av en forskare i Stockholm för att se hur mycket snö som faller även i Sverige på vintern, för att bättre planera för översvämningar och vattenförsörjning.

Det andra forskarlaget kommer att vara ute mycket längre och undersöka på hur länge berg och sten varit exponerade för strålning, om det varit mer eller mindre is för länge sedan.

"Finns en hyfsat plan yta att landa på"

För en vecka sedan flög Andrew ner till Kapstaden och där väntar karantän för covid-19 i två veckor. Om inget händer med den nya varianten av coronaviruset, omikron, flyger därefter forskarna vidare till den ryska basen Novo, för vidare transport med mindre flygplan till den svenska huvudbasen Wasa. Det finns en bas till, Svea, en mycket mindre station 18 mil inåt land för längre expeditioner till fjällen.

Andrew Mercer

Andrew Mercer


- Wasa ligger nära kusten och väldigt nära den finska basen Aboa, som vi samarbetar med på många sätt. Det finns en hyfsat plan yta som man kan landa och lyfta på, det är ryssarna som står för den biten, säger Andrew Mercer.

Den största faran är kylan

Nu är det sommar i Antarktis och en arktisk sommar är som en svensk vinter med mellan 10 och 20 minusgrader, men för en månad sedan var där en vindeffekt som gav en kyla på minus 66 grader.

- Själva expeditionen känner jag mig helt lugn inför. Det är kylan som är farlig och vi tar inga risker alls och har övat varje arbetsmoment. Min största oro har varit karantänen, att bli smittad av covid-19.

Tanken är att expeditionen lämnar Antarktis den 14 januari, "om inte vädret ställer till det".

Unik kompetens på Högskolan i Gävle

Andrew Mercer är glaciolog, men har också en bakgrund som mätningsingenjör. Han doktorerade vid Tarfala forskningsstation på en avhandling som handlade om hur man mäter snö och is på glaciärer.

På Högskolan undervisar han lantmätarstudenter, samhällsplanerare, bygg- och miljöingenjörer, inom geografiska informationssystem (GIS), fjärranalys och naturgeografi.

- Vi har ett arv inom mätteknisk utbildning och ett samarbete med Lantmäteriet med stort fokus på GIS. En kompetens och specialisering som gör att vi sticker ut jämfört med andra lärosäten, säger Andrew Mercer.

- Utvecklingen inom GIS har skenat och det är en stor fördel för våra studenter då det är en kompetens som efterfrågas så mycket på arbetsmarknaden.

Projektet, som stöds av Polarforskningssekretariatet och Rymdstyrelsen, är ett samarbete mellan Stockholms universitet, Högskolan i Gävle och Luleå tekniska universitet och består av underhållspersonal från det svenska polarforskningssekretariatet och två lag med tre forskare i varje.

Kontakt

Andrew Mercer, universitetsadjunkt inom geografiska informationssystem (GIS), fjärranalys och naturgeografi, vid Högskolan i Gävle
Tel: 073 – 927 66 44 (Andrew kan inte nås så länge han är kvar i Antarktis)
E-post: Andrew.Mercer@hig.se


Text: Douglas Öhrbom
Foto Wasa: Åsa Lindgren
Foto Andrew Mercer: Gunhild Rosqvist

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-11-29
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)