Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Idrottslärarna gör underverk på särskolan

2021-12-06 

På Höghammars gymnasiesärskola handlar idrott om rörelseglädje och man samarbetar nära med Högskolan i Gävle.

Höghammar

Höghammargymnasiet i Bollnäs har funnits i över 100 år och har alltid varit en grund- och gymnasiesärskola och är den enda som har riksidrottsgymnasium i friidrott för intellektuellt funktionsnedsatta.

Sedan många år finns ett samarbete med det idrottsvetenskapliga programmet på Högskolan i Gävle och skolan får varje år besök av idrottsvetarna när de läser kursen "Anpassad fysisk aktivitet".

Emilia Holkedahl är inne i slutet av sin utbildning till idrottsvetare och har under några veckor varit på Höghammargymnasiet för att se och lära och sedan också hålla egna idrottslektioner.

"Det roligaste jag gjort"

Emilia Holkedahl

Emilia Holkedahl

- Det här var nog det roligaste jag gjort på hela utbildningen. Att inte bara läsa om det utan att arbeta tillsammans med eleverna har gett mig en djup förståelse för varför det är så bra och viktigt att alla får träna, säger Emilia.

- Jag tycker om tankesättet i utbildningen, att det inte är individen som ska behöva anpassa sig till dig som tränare utan du som ska anpassa dig efter individen.

Allt går att anpassa

Emilia förklarar att det går att anpassa på så många sätt utan att själva grundmeningen i spelet förstörs. Nätet kan sänkas i badminton, eller spela med en ballong så att spelet går långsammare, i fotboll kan en lättare boll hjälpa om någon är för svag.

Höghammar

- Inte så att man gör en helt ny sport, de vill fortfarande känna att de får spela badminton men att man anpassar badmintonen efter dem.

Hon betonar att inte vara så rädd och våga testa, särskilt i grupper som kan kännas lite mer utsatta, som äldre, nyanlända eller personer med funktionsvariationer.

- Det är lätt att bli för rädd om dem och tro att de är så sköra att du inte vågar göra fel. De rutinerade idrottslärarna häruppe sade: " Ja, men våga prata med dem, det är de som vet bäst hur de vill ha det. Släpp garden och tro inte att du är den som vet bäst".

"Jag har aldrig ångrat mig, det här är fint"

Anders Isacsson har varit idrottslärare sedan 1987 och säger att han blev lärare för att kunna lära ut och utveckla och att det här handlar om folkhälsa och att det är det som är det viktiga.

Anders Isaksson

Anders Isaksson

- De flesta behöver någon form av stöttning för att nå en regelbunden fysisk aktivitet, och för att så många som möjligt ska få uppleva glädjen med fysisk aktivitet så måste den anpassas, säger Anders Isacsson.

- Det är det som är folkhälsa och det är det som är det viktiga. Jag har aldrig ångrat mig, det här är fint.

För dem, elever och personal, ser han det som otroligt viktigt att få möta och samarbeta med Högskolans utbildning och även med forskningen på området som bedrivs där.

- Vi känner verkligen att vi är med och medverkar till att sprida folkhälsa och framför allt till de som behöver stöttning, säger Anders Isaksson.

Sven Blomqvist

Sven Blomqvist

Sven Blomqvist, lektor på det idrottsvetenskapliga programmet på Högskolan i Gävle, som forskar inom ämnet, imponeras av hur bra idrottslärarna på Höghammar anpassar aktiviteten efter elevernas behov och möjligheter.

- Jag brinner för detta, det går att göra så att många fler i samhället får möjlighet att vara fysiskt aktiva och nå en bättre hälsa. Våra studenter har kunskaperna och när de utvärderar utbildningen ligger den här aktiviteten i topp, säger Sven Blomqvist.



 

Kontakt

Sven Blomqvist, universitetslektor i idrottsvetenskap vid Högskolan i Gävle
Tel: 070-341 95 01
E-post: sven.blomqvist@hig.se

Emilia Holkedahl, student Idrottsvetenskapliga programmet
Tel: 072-727 01 93

Anders Isaksson, idrottslärare Höghammar
Tel: 070-353 91 42

 


Text: Douglas Öhrbom
Foto Höghammar: Lucas Lund

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-12-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)