Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Folkhälsomyndighetens nya restriktioner inte riktade mot lärosätenas verksamheter

2021-12-08 

Folkhälsomyndighetens nya restriktioner i den så kallade ”Fas 1” är inte direkt riktade mot lärosätenas verksamheter. Det innebär att den inriktning som Högskolan i Gävle har, med undervisning i huvudsak på campus för campusbaserade utbildningar och moment, ligger fast.

-Folkhälsomyndighetens senaste råd och restriktioner som börjar gälla från 8 december, innebär att vi kan fortsätta att bedriva vår verksamhet som vi nu gör under resten av den här terminen, säger Maria Strand, chef på Avdelningen för utbildningsstöd och ordförande i Högskolans samordningsutskott för pandemirelaterade åtgärder. Vi ska dock undvika större publika samlingar, det är bland annat därför vi har ställt in luciatåget som inte är vår kärnverksamhet.

I ett möte mellan Folkhälsomyndigheten, FHM, och Sveriges universitets och högskoleförbund, SUHF, framkom att FHM önskar att lärosätena upprätthåller sina kärnverksamheter även fortsättningsvis.

För anställda på Högskolan gäller att man ska kunna arbeta hemifrån när arbetet så tillåter.

-Det här innebär att några fler kanske kan arbeta hemifrån än vad som har varit fallet sedan i oktober då vi i större utsträckning återgick till arbete på campus, säger Maria Strand. Men vi stänger inga servicediskar som ska vara bemannade, vi drar inte ner på några öppettider och undervisningen ska fortsätta på campus, så all berörd personal ska därmed också vara på plats på campus för att upprätthålla verksamheten.

Lärosätena ska även fortsättningsvis vara återhållsamma med offentliga föreläsningar och större samlingar. Högskolan i Gävle har under hela höstterminen haft en begränsning som innebär att inga externa möten, konferenser eller mässor ska anordnas på campus.

De nya åtgärderna innebär heller ingen förändring av de planerade salsskrivningarna under återstoden av terminen.

-Salsskrivningar är inga allmänna sammankomster och dessutom genomförs de så smittsäkert som det går, säger Maria Strand. Vi vet hur många som har anmält sig, vi anpassar lokalen efter antalet och därmed är också ventilationen säkrad, vi tillhandahåller handsprit och munskydd och det är avstånd mellan borden.

De allmänna råden för pandemin gäller fortfarande:

  • Arbetsgivare ska underlätta för sina anställda att vaccinera sig och informera om vikten av att stanna hemma när man får symtom.
  • Vi ska hålla avstånd till varandra inomhus till exempel på möten och i fikarum. Och undvika större folksamlingar.
  • Vi ska stanna hemma och testa oss vid symtom på covid-19.
  • Ovaccinerade ska undvika kontakt med personer i riskgrupp och äldre.

Ännu finns inga beslut tagna om vad som ska gälla under vårterminen på Högskolan i Gävle.

-Vi följer utvecklingen noga dag för dag och har kontakt även med regionens smittskydd, säger Maria Strand. Utgångsläget för läsperiod 3 är fortsatt att campusbaserade utbildningar och moment ska genomföras på campus.

-Med de nya råden från Folkhälsomyndigheten är det upp till oss och alla andra att göra allt för att undvika ökad smittspridning. Om vi gör det borde inte de stundande helgerna med jul och nyår innebära att vi ska behöva gå tillbaka till hur det var tidigare under pandemin.

Publicerad av: Anna-Carin Skytt Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-12-10
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)