Låna och beställa

För att få låna böcker från biblioteket måste du vara inskriven som låntagare. Om du är student eller personal på högskolan i Gävle använder du ditt passerkort som lånekort. Passerkortet hämtar du i receptionen i Studentcentrum.

För att läsa bibliotekets e-böcker eller elektroniskt publicerade artiklar loggar du in med ditt användarkonto, du behöver alltså inget lånekort för att läsa dessa, lånekort behövs bara om du vill låna tryckta böcker.

Är du student på högskola eller universitet eller är personal vid Högskolan i Gävle?

Gör så här:

 1. Fyll i det här formuläret.
 2. Gå till informationsdisken i biblioteket inom 7 dagar från registreringen, legitimera dig, läs igenom och skriv under låneavtalet.
 3. Därefter registrerar vi ditt passerkort som lånekort. Om du är student på annan högskola får du ett särskilt lånekort. Obs Lånekortsnumret och PIN-koden använder du för att logga in på ditt bibliotekskonto och för att låna i automaterna på biblioteket.
 4. Är du distansstudent får du mer information här.


Varken student på högskola eller personal vid Högskolan i Gävle?

Gör så här:

 1. Fyll i det här formuläret.
 2. Gå till informationsdisken inom 7 dagar från registreringen, legitimera dig, läs igenom och skriv under låneavtalet.
 3. Du får ett särskilt lånekort eller så kan du använda ditt lånekort från HelGe-biblioteken i länet. Obs Lånekortsnumret och PIN-koden använder du för att logga in på ditt bibliotekskonto och för att låna i automaterna på biblioteket.
 4. Du som inte är student får inte låna kursböcker eller göra fjärrlån.

Våra kursböcker

 • Alla kursböcker hittar du i vår bibliotekskatalog oavsett om de är tryckta och elektroniska. De elektroniska går att läsa online eller ladda ned i 1–3 dagar.
  Läs mer om e-böcker

Tryckta kursböcker

Biblioteket har de flesta kursböcker i två exemplar, ett för utlån och ett referensexemplar som inte lånas ut. Vid kursstart kontrollerar och kompletterar vi beståndet av kurslitteratur utifrån aktuella litteraturlistor. Om något exemplar försvinner under kursens gång så köper vi inga nya förrän vid nästa kursstart.

Kursböcker är märkta på ryggen med KURS. Sommarkursböcker är dessutom märkta med en gul prick. Alla kursböcker står samlade på entréplanet. Du får låna dem i 14 dagar och om du lämnar tillbaka dem för sent måste du betala en övertidsavgift på 10 kronor per dag och bok.
Annan litteratur än kursböcker får du låna i fyra veckor.

Om vi inte har boken
Har du ett inköpsförslag?
Ny på biblioteket?

Lämna tillbaka böcker

Under bibliotekets öppettider lämnar du tillbaka de böcker som du har lånat i biblioteket. När biblioteket är stängt kan du lämna tillbaka böcker i återlämningsskåpet vid ingången till Studentcentrum. Tänk på att du måste ha passerkort för att komma in på Högskolan på helger.

Publicerad av: Elisabeth Jansson Sidansvarig: Jenny Ericsson Sidan uppdaterades: 2019-05-07
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)