Distansstudent

För att få låna böcker när du studerar på distans måste du vara registrerad som låntagare på högskolebiblioteket. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller för dig som är distansstudent.

Registrera dig som låntagare hemifrån

 1. Fyll i det här formuläret och klicka på Skicka
 2. Skriv ut, läs igenom, fyll i och skriv under låneavtalet och skicka det till oss. OBS. Vi måste få ditt låneavtal inom 7 dagar från det du fyllde i formuläret.
 3. Du får ett välkomstbrev från oss när allt är klart tillsammans med ditt lånekort. Lånekortsnumret och PIN-koden använder du för att logga in på ditt bibliotekskonto.

Böcker med posten

Om du är distansstudent och bor mer än fem mil från Högskolan i Gävle får du dina böcker hemskickade om du vill, max fem böcker per tillfälle.

Beställa böcker

 • Våra tryckta böcker hittar du i vår bibliotekskatalog. Om boken finns tillgänglig på hyllan beställer du den via e-post, på adress: biblioteket@hig.se
 • Om boken är utlånad reserverar du den själv i bibliotekskatalogen. När det är din tur att få boken får du först ett meddelande via mejl och då kan du tacka nej till boken inom ett dygn. Om du inte tackar nej så skickar vi boken till dig nästa dag.

Skicka tillbaka böcker till biblioteket

Returportot för böckerna betalar du själv. När du skickar tillbaka böckerna till oss, tänk på att kursböcker måste vara oss tillhanda senast på återlämningsdatumet för att du ska slippa förseningsavgift.

Lånetid

Lånetiden är 2 veckor för kurslitteratur och 4 veckor för övrig litteratur.
Böckerna ska skickas tillbaka så de anländer till biblioteket senast på förfallodagen för att du ska undvika förseningsavgift.

  • Förseningsavgiften är 10 kronor per dag och bok och gäller kurslitteratur som är märkt med KURS.  Du kan kontrollera förfallodagen för dina böcker i bibliotekskatalogen genom att logga in på dittbibliotekskonto.
  • Logga in på ditt bibliotekskonto

  Låna om och reservera

  Genom att logga in på ditt bibliotekskonto kan du både låna om och reservera böcker i bibliotekskatalogen, om böckerna inte är reserverade av någon annan. Du loggar in på bibliotekskontot med ditt lånekortsnummer och din PIN-kod. Om du inte har något lånekortsnummer eller PIN-kod, hör av dig till biblioteket.

  Logga in på ditt bibliotekskonto

  • Material som inte kan lånas

  Som distansstudent kan du beställa kopior av artiklar ur tryckta tidskrifter och ur material som inte är till utlån. Avgiften är 40 kronor per artikel.

  Om vi inte har boken

  Om du behöver få tag på en bok som vi inte har, är det bäst om du vänder dig till ditt närmaste folkbibliotek för att få hjälp att låna boken från ett annat bibliotek. Böcker från andra bibliotek kan vi nämligen inte skicka utan du måste hämta dem hos oss.
  Om du däremot vill ha en artikel som vi inte har så får du en kopia hemskickad.

  Bor du utomlands och vill låna kursböcker?

  ​Om du bor utomlands och vill låna kursböcker så tänk på att böckerna måste vara oss tillhanda senast återlämningsdatumet för att du inte ska få förseningsavgifter. Den tid som postgången tar, kan bli upp till en vecka både när vi skickar den och vid returen till oss. Den tid du har att läsa boken blir därför inte så lång. Du kan dock låna om böckerna om inte någon annan har reserverat dem.

  Kontakt

  Biblioteket

  Telefon: 026-64 85 48
  e-post: biblioteket@hig.se
  Postadress: Högskolan i Gävle, Biblioteket, 801 76 Gävle
  Besöksadress: Kungsbäcksvägen 47, Gävle

  Publicerad av: Elisabeth Jansson Sidansvarig: Jenny Ericsson Sidan uppdaterades: 2018-09-18
  Högskolan i Gävle
  www.hig.se
  Box 801 76 GÄVLE
  026-64 85 00 (växel)