Verktyg

Här hittar du programvaror, plug-ins och uppdateringar att ladda hem och installera i din dator. Dessa gör att du kan använda olika filer som kan läggas upp i Blackboard. Alla program som ligger här är freeware, shareware eller liknande vilket innebär att du kan använda dem gratis med vissa förbehåll.

Filkonverteraren Zamzar

Om du har problem att öppna och hantera filer t.ex. från programmen Word, Access och Excel, eller mediafiler, eller andra typer av filer, kan du prova att konvertera filerna via webbsidan Zamzar.
Filkonvertering via zamzar.com

Skapa PDF-filer

Instruktion som beskriver hur du skapar PDF-filer med hjälp av program som finns tillgängliga på Internet.
Skapa PDF (pdf, 95.1 kB

Webbläsare

För att Blackboard ska fungera bra bör du ha en uppdaterad webbläsare. På länkarna nedan kan man orientera sig fram till den webbläsare och version man vill ha.
Opera
Mozilla Firefox
Safari
Chrome

WinZip

Vissa filer som man tar hem från Internet är packade i formatet .zip. Har du operativsystemet Windows XP eller nyare behövs INTE någon speciell programvara för att öppna dessa filer, men har du ett äldre operativsystem behöver du detta sharewareprogram för att kunna packa upp innehållet i en zip-fil. Ladda hem filen här nedan och kör den sedan för att installera programmet.
WinZip  

VLC Media Player

VLC multimediaspelare kan användas för olika ljud- och videoformat, streaming mm. Denna spelare kan ersätta flera av nedanstående verktyg!
www.videolan.org/vlc/

Multimediaprogram och Plug-ins

För att visa filmklipp, bilder och ljud kan man behöva olika program eller plug-ins som på ett enkelt sätt visar upp multimediafiler av olika slag. Dessa finns som gratisprogram eller shareware och man kan oftast bara använda programmen för att visa multimediafiler, inte redigera. Genom länkarna nedan kan du orientera sig fram till vad man behöver för program och den version man vill ha.

IrfanView 2.85 (zip, 314.9 kB) - ett alternativ på ett bildvisarprogram för Windows, freeware. Ladda hem filen och kör den för att packa upp den (man måste ha WinZip installerat först, om man har ett äldre operativsystem än Windows XP). Gör en mapp på lämpligt ställe på din hårddisk och lägg de tre filerna där. För att köra programmet, kör filen I_view32.exe eller gör en genväg till den filen. Storlek: 315 Kb  

RealOne Player -  visar filmformat som exempelvis .mpg, .rm, .avi och dvd samt ljudformat som .au, .ram, .mp3 och .wav. Real Player behövs också för att titta på strömmande video och ljud (streaming). Ladda hem filen och kör den för att installera programmet. Denna är för Windows och är ett shareware, om man behöver programmet för någon annan plattform eller annan version gå till Reals webbplats. Storlek: 8,3 Mb  

Apple Quicktime - för att titta på Quicktime filmklipp och diverse andra filer, behöver man detta program. Följ instruktionerna i länken nedan.  

Macromedia Flash Player - plug-in som behövs för att se Flash-animationer. Följ instruktionerna i länken nedan. Storlek: 480 Kb

Adobe Shockwave player - plug-in för att se Shockwave-animationer. Följ instruktionerna i länken.

Calibre - konvertera filer till läsplattor och mobiltelefoner som e-böcker

Calibre använder du till att konvertera filer, till bland annat läsplattor, som e-böcker (format .epub). Calibre är en gratis programvara att ladda hem till din dator. Du kan exempelvis publicera bara för iPad eller Sonys läsplattor.
http://calibre-ebook.com/

Testa ditt ljud och bild

Testa ditt bredband

Bredbandskollen är ett enkelt sätt för dig att testa din uppkoppling.
Har du rätt hastighet?

Publicerad av: Elisabeth Jansson Sidansvarig: Jenny Ericsson Sidan uppdaterades: 2019-10-08
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)