Projektplattform – Gantter

Projektplattformen Gantter används med Google Drive och webbläsaren Google Chrome tillsammans med ditt användarkonto med Google-tjänster.

Screenshot från Gantter

Inloggning

 1. Logga först in med ditt Google-konto i webbläsaren Google Chrome.
 2. Gantter är en kostnadsfri Google-app via Google Web Store.
  - Hämta appen här direkt
  - Sök upp den genom att söka på "Gantter"

Alternativt: Gantter är även tillgänglig via smartapp.com - om du använder en annan webbläsare än Google Chrome samt har ett Google-konto. Gnatter finns på menyraden högst upp – klicka på Gantter och logga in med dina användaruppgifter för ditt Google-konto.

Gantter är enkelt att använda

Gantter är kostnadsfritt, enkelt och räcker för enkla till medelkomplexa projekt och är intuitivt, lättnavigerat och kopplat till kommunikativa tjänster för att samarbeta i realtid. Funktionalitet för samverkan asynkront via Google Drive och enkelt och robust i realtid med Google Hangout.

Här är fördelarna med Gantter

 • Det enda du behöver är använda ditt Googlekonto med Gantter tillsammans med Google Drive.
 • Kostnadsfritt att använda om du har Googlekonto.
 • Du kan samarbeta i projektdokumentet i realtid med andra via Google Hangouts.
 • Webblänka till dokumentfiler i Ganttschemat till Google Drive och till vanliga webbsidor, eller dokumentfiler som har webblänk.
 • Importera och exportera MS Project-filer.
 • Allt sparas och uppdateras enkelt och snabbt i Google Drive.

Systemet är framför allt lämpligt om du snabbt och enkelt vill dela projektinformation och ha en projektplan tillsammans med andra via internet. Gantter–dokumentet är ett webbdokument som alltid är åtkomligt via Google Drive!

Detta kan du göra med Gantter

 • Skapa Ganttschema med aktiviteter och kopplade uppgifter (Task, Predecessors)
 • Koppla och lagra webbsidor och dokumentfiler i Google Drive till aktiviteter i Ganttschemat samt bestämma om andra skall se eller modifiera dokumentfiler (Share documents, weblinks)
 • Ha resurspersoner med kontaktadresser och skapa kalenderuppgifter för alla aktiviteter och arbetsuppgifter (Tasks, Calenders)
 • Uppdatera mål, hålla koll på nedlagda arbetstimmar och kostnader samt risker (Resources, Risks)
 • Kommunicera Gantter/Ganttschemat i realtid via Google Hangouts (others users online)

Är du van med till exempel MS Project, så skall du veta att Gantter kan mer. Direkt kopplad till filarkivet i Google Drive och en aktiv kalender emot projektplanen, och allt ligger direkt åtkomligt på webben för alla medarbetare och intressenter i ditt projekt.

För att använda systemet effektivt är det bra om du är van vid projekthantering, men inte nödvändigt. Systemet finns på 20 språk men ej på svenska. Använd engelska som språk, då kan du enkelt kommunicera ditt projektarbete med andra även utomlands och du lär dig vanliga internationella projekttermer.

Hjälp och stöd

Önskar du support och handledning i Gantter, kontakta oss: learningcenter@hig.se

Publicerad av: Jenny Ericsson Sidansvarig: Jenny Ericsson Sidan uppdaterades: 2019-06-24
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)