Sökhjälp - Higgins

Enkel sökning

I fältet Valfria sökord kan man kombinera ord från olika fält som författare, titel och ämnesord. Söker man en viss bok, räcker det ofta med författarnamnet och ett eller två ord i titeln. Man behöver inte skriva hela titeln för att få en exakt träff. Använder man flera ord med mellanslag tolkas det som att alla orden måste finnas med i katalogposten.

Boolska operatorer

Boolska operatorer är OCH, ELLER, INTE.
Den boolska operatorn OCH är underförstådd när man söker i fältet Valfria sökord. Sökning på orden utreda rapportera tolkas som utreda OCH rapportera (dvs båda orden finns med) och ger träff på boken: Att utreda, forska och rapportera.

De två andra boolska operatorerna måste skrivas ut i klartext: utreda ELLER rapportera (det räcker att ett av orden finns med) utreda INTE rapportera (ordet utreda ska ingå, men inte rapportera)

Trunkering och maskering

Vet man inte exakt hur ordet stavas kan trunkering eller maskering användas. Vid trunkerad eller maskerad sökning krävs minst 3 sammanhängande tecken i det ord som trunkeras.

Trunkering används när man letar efter ord med en viss ordstam, då används en asterisk (*). Exempel: Sökning på bokst* ger träffar på exempelvis bokstav, bokstäver eller bokstavligt. Man kan även trunkera mitt i, eller i början av ett ord.

Maskering används när man är osäker på enstaka tecken, då används ett eller flera frågetecken (?).
Exempel: Sökning på s??weiz ger träff på Schweiz.

Publicerad av: System Sidansvarig: Jenny Ericsson Sidan uppdaterades: 2018-03-02
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)