Gå till eugreenalliance
Sök

Du får en skön känsla av en sval bris

Vi har utvecklat en ny metod att ventilera speciellt stora arbetsplatser, där många människor finns, säger Alan Kabanshi, forskare vid Högskolan i Gävle.

Alan Kabanshi berättar att en stor del av all energi vi använder används i byggnader. Och att den stora komponenten här är klimatkontroll.

Foto: Alan Kabanshi

Foto: Alan Kabanshi

Yr och trött

EU kräver att byggnader ska använda mindre energi och för att möta dessa krav gör vi byggnaderna mer lufttäta. Men när man använder vanliga metoder för ventilering så uppstår det problem med för täta byggnader.

- Mot slutet av dagen i ett sådant hus börjar man känna sig yr och trött. Förkyldningar och allergier ökar, hälsan och produktiviteten påverkas av luftkvaliteten. Dessutom är energikostnaden för ventilationen mycket hög, säger Alan Kabanshi.

Detta är vanliga symptom i öppna kontorslandskap, cafeterior och klassrum, platser där det finns många människor.

Skön känsla av en sval bris

Gävleforskarna har utvecklat ett helt nytt sätt att ventilera. Luftströmmar som kommer och går, via små munstycken som ger ett högt tryck, riktade ovanför huvudet på de sittande.

- Du får en skön känsla av en sval bris och det känns som om du stod ute, där den sköna brisen blåser mot dig. Du får denna känsla eftersom luften kommer stötvis, denna upplevelse får du inte om luften kommer i en jämn ström.

- Undersökningar visar att arbetsprestationerna förbättras och att man uppfattar luften i rummet som mycket fräschare.

Stor besparing

Metoden minskar kostnaden för ventilationen, vilket är den stora kostnaden, med upp till 60 procent. Den är ett resultat av att kostnaden för att kyla minskar, då luftstötarna verkar kylande.

- Detta är helt ny forskning, ett system som ventilerar med avbrott/pauser. Det ger speciellt bra effekt för stora arbetsplatser där många människor finns. I och med att luften kommer direkt till där man andas, kan man spara all denna energi.

Doktorsavhandlingen Experimental study of an intermittent ventilation system in high occupancy spaces av Alan Kabanshi

Mer forskning behövs

Alan säger att mer forskning behövs innan implementering och kommersialisering av systemet.

Han är mycket intresserad av dem stora potentialen för forskning vid Högskolan i Gävle, en högskola som hela tiden växer, och har accepterat en tjänst som postdoc vid lärosätet.

Alan Kabanshi försvarade sin avhandling, "Experimental study of an intermittent ventilation system in high occupancy spaces" torsdag den 18 maj vid Högskolan i Gävle.

Avhandlingen i fulltext hittar du i DiVA.

Kontakt

Alan Kabanshi
Forskare vid avdelningen för energisystem vid Högskolan i Gävle
Telefon: 026-64 88 22
E-post: alan.kabanshi@hig.se

Text och foto: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Malin Almstedt Jansson Sidansvarig: Johan Edqvist Sidan uppdaterades: 2017-05-30
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)