Gå till eugreenalliance
Sök

Satsning på forskning om industriautomation och mm-vågor

Europeiska regionala utvecklingsfonden, tillsammans med Region Gävleborg och Högskolan i Gävle, beviljar Daniel Rönnow och projektet ”Industriautomation och mm-vågor”, 780 000 kronor för en förstudie.

Industriautomation och millimetervågor

Industriautomation handlar om att man idag använder robotar och automation, i alla typer av industrier, för att effektivisera tillverkning och höja kvaliteten.

Millimetervågor är radiovågor med högre frekvens och kortare våglängd än de som normalt används idag. En teknik för snabbare och säkrare kommunikation som, de närmsta åren, mer och mer beräknas komma att användas inom industriell tillverkning.

Berätta mer om ditt projekt, Daniel Rönnow:

Trådlös kommunikation, mobiltelefoni har ju funnits i många år och används nu av alla människor varje dag. Däremot har tekniken inte använts så mycket i många industriella styr- och reglerprocesser, då den inte varit tillräcklig snabb och inte tillräckligt tillförlitlig.

5G

Men nu kommer det som kallas femte generationens (5G) mobiltelefonisystem, med mycket snabbare kommunikation och större datamängder, som kan klara av de krav som ställs inom delar av tillverkningsindustrin.

Det är mycket svårare att skicka radiosignaler bra, när det är en så elektromagnetiskt svår miljö som det är i industrier. Inom radiokommunikation sker nu en väldigt snabb utveckling i hela världen.

Ett ton kokande stål

Säkerhetskraven är höga, om du ska styra ett ton med kokande stål så kan det bli allvarliga konsekvenser om något går fel. Det handlar om säkerhet för människor och om att stora ekonomiska värden kan stå på spel.

Utvecklingen idag

Det som sker nu och som alla har trott, är att mobiltelefoni och industriella styr- och reglerprocesser kommer att växa samman. Det är det område som det här projektet handlar om och då särskilt om hur små- och medelstora företag skall kunna använda den nya tekniken.

En del företag kommer att använda denna typ av radiokommunikation i sina produkter och de kommer att behöva kunna produkter som innehåller eller använder tekniken. Andra kanske fortfarande tillverkar papper eller sågar trä, men där fabriken mer och mer kommer att använda denna typ av teknik.

Så olika typer av industri kan vara intresserade på olika sätt.

Kontakt

Daniel Rönnow
Professor i elektronik vid Högskolan i Gävle
Telefon: 026-64 85 93, 073-461 82 83
E-post: daniel.ronnow@hig.se

Publicerad av: Malin Almstedt Jansson Sidansvarig: Johan Edqvist Sidan uppdaterades: 2020-05-20
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)