Gå till eugreenalliance
Sök

Industrin flyttar hem produktionen till Sverige

Kraven på snabba leveranser, ansvar för miljön samt hög kompetens hos de anställda har gjort Sverige hett igen.

- Nu gäller det att vi förstår att vi har en konkurrensfördel, när man tar hänsyn till hela försörjningskedjan, säger Per Hilletoft, professor i logistik vid Högskolan i Gävle.

Försörjningskedjan

Trenden på många marknader idag är att kunderna mer och mer vill anpassa sina produkter. Livscykeln blir kort och nya modeller krävs hela tiden.

- Förnyelsen kräver närhet mellan olika funktioner i försörjningskedjan, mellan produktion, marknad, produktutveckling och logistik. Helheten måste fungera och då måste produktionen komma närmare, säger Per Hilletoft.

- Många företag som flyttade tillverkning utomlands för 20 år sedan har helt enkelt fått nya utmaningar. Det som var rätt beslut för 20 år sedan är inte alltid rätt beslut i dag, säger professor Lars Bengtsson vid Högskolan i Gävle

Nya hotet från tillväxtekonomierna

Flera företag i tillväxtekonomier som Kina, Turkiet och Brasilien har på kort tid byggt upp innovationsförmågor i världsklass. De nya konkurrenterna är inte bara innovativa utan också långt snabbare på att utveckla nya produkter och tjänster.

Lars Bengtsson kommer att tala om vilka satsningar som behöver göras för att klara konkurrensen, men också omvänt, vad vi kan lära och vilka samarbeten som är möjliga.

Forskning och företagande

En forskargrupp vid Högskolan i Gävle är starkt engagerade i den framtida utvecklingen i vår region. Onsdag 4 oktober ägnas hela dagen åt seminarier och samtal med representanter för vår egen industri och alla som är intresserade av regionens framtid.

- Vi vill få ihop en grupp företag i regionen som tycker dessa frågor är spännande och startpunkten blir nu, säger Lars Bengtsson, professor i industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle.

- Ju mer vi gör saker tillsammans, desto bättre och stabilare broar bygger vi mellan forskare och näringslivet.

Konferens: Magneteffekten för tillväxt och attraktionskraft

I samarbete med MellanSveriges LogistikNav bjuder Centrum för logistik och innovativ produktion (CLIP) in till en heldag med viktiga föreläsningar och diskussioner.

Konferensen vänder sig till vår egen industri, investerare, utvecklare, byggare, politiker, fastighetsmäklare, arkitekter, stadsplanerare. Kort sagt alla med intresse för framtida utveckling inom vår region. Konferensen är kostnadsfri.

När: Onsdag 4 oktober
Var: Teknikparken, Uppfinnaren, i Gävle
Tid: 09.00 - 15.00

Kontakt

Lars Bengtsson
Professor i industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle
Telefon: 026-64 88 02
Mobil: 070-631 23 91
E-post: lars.bengtsson@hig.se

Per Hilletoft

Professor i logistik vid Högskolan i Gävle
Mobil: 072-226 83 81
E-post: per.hilletofth@hig.se


Publicerad av: Malin Almstedt Jansson Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2017-10-03
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)