Gå till eugreenalliance
Sök

Företag berättar hur forskarna hjälpt dem spara miljoner i energikostnader

Forskning i länet visar att potentialen för energieffektivisering vid små- och medelstora företag är drygt 30 procent, säger Nawzad Mardan, koordinator för projektet där forskare vid Högskolan i Gävle hjälpt företag effektivisera sin energianvändning.

Sedan 2016 har forskarna vid Högskolan i Gävle, hjälpt små och medelstora företag i Gävleborgs län att effektivisera sin energianvändning.

Forskarna och företagen

Drygt 50 företag, samlades i sju nätverk och varje nätverk fick tillgång till forskare och erfarna energiexperter från Högskolan i Gävle.

Första steget blev att göra en energikartläggning med varje företag, följt av att företaget tillsammans med koordinatorn/energiexperten upprättade en energipolicy med tydliga mål och en handlingsplan.

En studie gjord på små och medelstora företag i Gävleborg visar att den potentiella energieffektiviseringen i länet, bedömdes till 30 procent.

- Vi ville visa hur mycket energi som används, vad den kostar, vilka processer som använder den och när och varför de använder den. Men också vilka åtgärder som är kostnadseffektiva att genomföra, säger Nawzad Mardan, koordinator och ansvarig för två av nätverken.

Varje nätverk har också haft träffar med en expert inom något område som intresserat företagen i nätverket.

Nawzad Mardan berättar att det kunde handla om att ändra rutiner för drift av utrusning, sänka trycket på tryckluft, täta läckage eller om att effektivisera belysning, ventilation mm.

- Ofta hade Högskolan egna experter på energieffektivisering inom de områden som företagen var intresserade av.

Företagen berättar

Nu har Högskolan genomfört en konferens där man samlade alla företagen så de kunde berätta om sina erfarenheter, "så här gjorde vi och så här mycket vann vi."

- Det är jätteviktigt att dela erfarenheter och att alla får se de goda resultaten, se att det är möjligt.

Externa experter inom olika områden kom också för att visa på den senaste utvecklingen.

- Detta är mycket eftertraktat och något som företagen skulle haft svårt att göra annars. Det är också av stor vikt för oss att komma ut och se hur verkligheten ser ut för företagen.

- Vi är väldigt duktiga på att ge förslag, men vi är sällan med och får se dem genomförda. Detta är olika företag med olika förutsättningar och oerhört lärorikt för oss, säger Nawzad Mardan.

Projektet finansieras av Tillväxtverket, Region och Högskolan i Gävle och avslutas sommaren 2018.

Men det finns långt gångna planer på att göra om projektet med nya företag.

- Vi har lärt oss mycket och behöver då inte göra samma misstag igen, säger Nawzad Mardan.

Kontakt

Nawzad Mardan
Lektor i energisystem och projektkoordinator
Mobil: 070-191 37 07
E-post: nawzad.mardan@hig.se

 

Text: Douglas Öhrbom
Porträttfoto: Ove Wall

Publicerad av: Malin Almstedt Jansson Sidansvarig: Johan Edqvist Sidan uppdaterades: 2017-11-17
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)