Gå till eugreenalliance
Sök

Bin Jiang har skapat en algoritm för städers skönhet

Jag har utvecklat en matematisk modell som inte bara anger varför en design är vacker, utan också hur mycket skönhet den har. Jag kallar den beautimeter, säger Bin Jiang, professor i samhällsbyggnad vid Högskolan i Gävle.

Professor Bin Jiang

Foto: Professor Bin Jiang

Professor Bin Jiangs forskning handlar om hållbarhet i städer och han säger att två lagar styr geografiska former och processer: Skallagen och Toblers lag.

Skallagen säger att det finns mycket fler mindre saker än stora globalt, medan Toblers lag säger att närliggande saker tenderar att vara mer eller mindre lika lokalt.

I linje med dessa två lagar finns det två designprinciper, som kallas differentiering och anpassning.

- De flesta städer och byggnader som byggts under det senaste århundradet är inte hållbara enligt de två lagarna, eftersom de inte blev byggda enligt de två designprinciperna, säger Bin Jiang.

2.8 miljoner till Alexander-projektet

Bin är starkt påverkad av den Österrikiske arkitekten och professorn vid University of California i Berkeley, Christopher Alexander. Alexander som utvecklat en metodik för att ge alla människor möjligheten att, på egen hand, formge god arkitektur.

I Alexander-projektet kommer forskarna att utveckla datoralgoritmer för automatisk design, som utformar en levande struktur med hög grad av skönhet och liv.

- Vilket i grunden skiljer sig från så kallad industriell eller modern design, som skyskrapor och glasbyggnader.

Forskningsrådet Formas, beviljar Alexander-projektet 2 875 812 kronor.

The Alexander project

Beautimetern

Beautimetern öppnar en ny horisont för hållbar stadsdesign. Genom att ta några topologiska strukturer av traditionella stadsplaner (Amsterdam, Venedig eller Rom), kan algoritmerna automatiskt skapa motparter av dessa stadsplaner med hög grad av skönhet.

- Inte bara när det gäller hur de ser ut, utan också hur de fungerar. Verktyget kommer att kunna bedöma om en viss stadsplan skulle göra staden mer hållbar eller mindre hållbar, säger Bin Jiang.

Smartare, mer livliga städer

Bin Jiang säger att det skulle göra våra städer, eller byggnader, smartare, mer livliga och mer hållbara. Att professionella designers inom stadsdesign och planering, och studenter inom fysisk planering, med datorverktyget, direkt skulle dra nytta av denna forskning.

Forskarna har till exempel, tillsammans med några av Alexanders nära samarbetspartners, nu etablerat ett nytt masterprogram för arkitektur i Italien, kallat Building Beauty

Kontakt

Bin Jiang
Professor i samhällsbyggnad vid Högskolan i Gävle
Tel: 026-64 89 01
E-post: bin.jiang@hig.se

Text: Douglas Öhrbom
Porträttfoto: Ove Wall

Publicerad av: Malin Almstedt Jansson Sidansvarig: Johan Edqvist Sidan uppdaterades: 2017-12-04
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)