Gå till eugreenalliance
Sök

Det är nyfikenheten, tror jag, som driver mig

- Jag har nästan alltid haft forskningsprojekt tillsammans med industrin och jag drivs av att lösa utmaningar, säger Niclas Björsell, vetenskaplig ledare för Högskolans profilerade forskningsområde, Intelligent industri.

Niclas Björsell.

Och det är ingen liten uppgift, industrin står inför ett paradigmskifte, en ny industriell revolution där fabrikerna ska digitaliseras för att bli smarta och hållbara.
- Det är samhällsutmaningar som jag tycker ligger väldigt nära SFO:t, men även nära min egen personliga drivkraft och där jag framför allt känner att jag har något att ge, säger Niclas.

Att få en kritisk massa

Att kunna skapa samverkan mellan olika ämnesgrupper ser han som SFO:ts verkliga möjlighet, då de får förfrågningar från industrin som täcker in såväl maskin- som elektroteknik och datavetenskap.
- Industrin står inför ett paradigmskifte, men saknar kompetens för detta, och där kan vi vara med och hjälpa till med den kunskap vi har. Det är ingenting som en enskild enhet kan klara själv, det krävs ett större sammanhang och att få en kritisk massa.

Han berättar om en gång när de satt på ett avdelningsmöte och där satt en matematiker som visade sig hålla med AI, på djupet och långt ifrån tillämpning, och där satt Niclas och flera med en tillämpning som passade jätteväl ihop.

Har de skrämt upp dig?

Niclas säger att han absolut inte hade någon plan att bli forskare från början, att han började jobba innan han ens fortsatte på universitet. Han programmerade styrsystem för värme- och ventilationsanläggningar och fick en kontrollant, som hade ett rykte om sig att vara ganska hård.
- Jag var ju ung och grön, detta var för sjutton mitt första jobb, jag hade bara gått ut gymnasiet. Så ringde han "Har de skrämt upp dig?".
- Sedan kom han ut och var genomtrevlig, jättebra, Vi jobbade tillsammans och det är mycket hans försorg att jag gör det jag gör idag. Han väckte nyfikenheten och tog så väl hand om mig.

Så det var slumpen att du träffade den här mannen som uppmuntrade dig och du fick blodad tand och kände att det här kan gå?
- Ja, så var det, säger Niclas.

En fantastisk resa

Han säger att han tycker om när det är utmaningsdrivet och att se när man får en lösning på ett problem.
- Det är ju det som jag tycker är roligast och jag är nog ganska mycket driven av de där kickarna i att se att det fungerar. De bitarna gillar jag bäst.

- Det har varit en fantastisk resa för HiG sedan jag började -91, jag har varit med i många år och alltid trivts och jag märker en stor skillnad mot hur det var när jag började, säger Niclas Björsell.

  • Mer läsning
  Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2023-08-17
  Högskolan i Gävle
  www.hig.se
  Box 801 76 GÄVLE
  026-64 85 00 (växel)