God forskningssed
Det finns flera av forskarsamhället godtagna principer för god sed, ett exempel är den europeiska kodexen för forskningens integritet (ALLEA). Enligt ALLEA baseras god sed på: tillförlitlighet – det går att lita på att forskningen håller hög kvalitet; ärlighet – forskningen utförs och rapporteras öppet och objektivt, respekt – forskningen utförts med respekt för samhälleliga värden och erforderliga tillstånd för att genomföra studierna har inhämtats, och ansvarighet – för forskningen från idé till publicering och dess följdverkningar.
Vid Högskolan i Gävle arbetar Forskningsetiska rådet med förebyggande insatser och information rörande god sed.
Forskningsetik
För att bedriva forskning som avser människor, mänsklig vävnad eller känsliga personuppgifter krävs etikprövning enligt Lag om etikprövning av forskning som avser människor, 2003:460.
Läs mer om hur du ansöker om etikprövning på Etikprövningsmyndighetens sida.
Oredlighet i forskning
Sedan 1 januari 2020 utreds misstanke om oredlighet i forskning av den nationella Nämnden för prövning av oredlighet i forskning enligt lag 2019:504. Oredlighet i forskning definieras i lagen som fabricering, förfalskning eller plagiering. Andra avvikelser från god forskningssed som väsentligen skadar eller riskerar att skada forskningens eller forskarnas integritet, utreds fortsättningsvis av lärosätena. Vid misstanke om andra avvikelser från god forskningssed samverkar Högskolan i Gävle med Högskolan Dalarna enligt rutin för hanteringsordning vid misstanke om avvikelse från god forskningssed.