Forskarporträtt

Bekanta dig med några av forskarna vid Högskolan i Gävle. Vilka är de, vad forskar de om och vad driver dem? I våra forskarporträtt berättar några av Högskolan i Gävles forskare om sig och sitt arbete. Nedan hittar du några utvalda forskarporträtt och i spalten till höger finns alla porträtt samlade.

Yukiko Asami-Johansson

Hon kommer från tvåmiljonersstaden Sapporo i nordligaste Japan, är uppfödd på skräckfilmer och science fiction och har nyligen tagit sin licentiatexamen. Hon älskar bollywoodsk filmmusik och att laga mat och försöker där emellan att få svenska mattelärare att testa det japanska sättet att undervisa.

  1. Läs hela intervjun
Edvard Nordlander

Edvard Nordlander

Pianofröken genomskådade honom. Hon vände inte blad. Men Edvard fortsatte låtsastitta på noterna medan han spelade i lönndom på gehör. Då åkte han ut. Tydligen fanns där viss musikalisk begåvning ändå men inte av den typen lärarinnan förväntade sig. Det var slutet på unge Edvards musikaliska karriär. Han blev professor i elektronik istället.

Kerstin Stake-Nilsson

Kerstin Stake-Nilsson

Hon brukade följa sin mamma, som hade funktionella besvär med mage och tarm, på läkarbesöken. De slutade alltid med att mamman förklarades frisk. När sedan mamman strax därpå avled i magsäckscancer föddes Kerstin Stake-Nilssons intresse för gastroenterologi. Ett intresse som har manifesterat sig i ett unikt tvåårigt projekt med budget på 129 miljoner kronor.

  1. Läs hela intervjun

Igor Knez

Med den sydslaviska kulturen och skolan i ryggsäcken kom han 1971 till Sverige. Det skulle bli ytterligare en omvärld och ytterligare detaljer, att stuva in i det som kallas det självbiografiska minnet, det som gör oss till dem vi är och som i dag. Idag, 44 år senare, är det självbiografiska minnet Igor Knez huvudsakliga forskningsområde. Den skola som han som tolvåring mötte i Sverige blev hans första kulturchock.

Paula Larsson

Paula Larsson

Som 4-åring kom Paula till Sverige 1973 efter att flytt med sin familj från Pinochets militärjunta i Chile. Efter gymnasiet, när hon var 18 år, flyttade hon tillbaka till Santiago och bodde där i åtta år. Nu har hon återvänt till Sverige och skriver på en avhandling om mobbning.

  1. Läs hela intervjun
Jari Ristiniemi

Jari Ristiniemi

När han lämnade Finland för universitetsstudier i Sverige drog Expressen till med rubriken: "Ska prästen rädda Sirius?". Den nyinstallerade professorn i religionsvetenskap, Jari Ristiniemi, 61, skruvar en aning generat på sig när han återger händelsen. Men han sticker inte under stol med att det var något viktigt som hände när han började sin akademiska bana i Uppsala: Jag var ju fotbollsproffs. Därför behövde jag inte ta något studielån. Men man är inte präst för att man läser religionsvetenskap. Bakläxa för Expressen där.

Alla forskarporträtt

Publicerad av: Malin Almstedt Jansson Sidansvarig: Hasse Nordlöf Sidan uppdaterades: 2018-01-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)