Kerstin Stake-Nilsson:

Koloskopi bästa 60-årspresenten

Hon brukade följa sin mamma, som hade funktionella besvär med mage och tarm, på läkarbesöken. De slutade alltid med att mamman förklarades frisk. När sedan mamman strax därpå avled i magsäckscancer föddes Kerstin Stake-Nilssons intresse för gastroenterologi. Ett intresse som har manifesterat sig i ett unikt tvåårigt projekt med budget på 129 miljoner kronor.

Kerstin Stake-Nilsson

Kerstin Stake-Nilsson (fotograf: Britt Mattsson)

– Vi tror stenhårt på att det här kommer att kunna rädda massor av liv, säger hon.

Men från början var det inte alls självklart vilken bana Kerstin Stake Nilsson skulle ta.

– I nian hade jag inte minsta aning om vad jag skulle bli. Att jag råkade bli sjuksköterska kom sig av att jag såg att man kunde läsa till undersköterska i gymnasiet. Då kunde jag kalla mig något och få ett jobb. Men jag hade inte kunnat välja en bättre bana, säger hon nu efter 27 år i yrket.

Hon beskriver det som att hon har glidit runt på ett bananskal utan att själv ha valt alltför mycket. Sjuksköterskejobbet ledde till att hon ombads ge en föreläsning på dåvarande Vårdhögskolan (senare en del av Högskolan i Gävle), vilket ledde till flera inhopp som föreläsare.

– Det var hektiskt ibland. Jag var tvungen att skaffa en cykel för att snabbt kunna ta mig från sjukhuset i Gävle, den halva kilometern till Högskolan, och lika snabbt tillbaka igen.

Intresset för gastroenterologi – så kallas professionellt läran om sjukdomar i mag-tarmkanalen – födde senare hennes lust att forska vidare.

– Jag jobbade halvtid, och skrev avhandlingen den andra halvan.

Det kan låta som en stor bedrift, men Kerstin värjer sig lite mot detta.

– Man måste inte jobba dag och natt när man skriver en avhandling. Och jag är duktig på att avsätta tid för något och sedan koncentrerat ägna mig åt det och lägga allt annat åt sidan.

Avhandlingen blev klar 2011 och i den redogör hon för hur patienter med mag- och tarmbesvär utvecklar stor kunskap på området egenvård och vilka egna behandlingsalternativ och huskurer de tar till när sjukvården inte har något att erbjuda. Hennes mamma var långt ifrån ensam i sin situation. Och vips var hon alltså inne i den akademiska världen och har trivts jättebra även där. Inte minst i och med det senaste beslutet om att samtliga landsting i landet ska delta i ett mycket stort forskningsprojekt med syftet att tidigt upptäcka cancer i tjocktarmen.

Tjocktarmscancer är den tredje största dödsorsaken i dag och kommer näst efter bröstcancer och prostatacancer och mag- och tarmcancer har idag mycket bättre förutsättningar att kunna botas om upptäckten sker i tid. Under två år ska Kerstins projektgrupp, genomföra screening av 200 000 personer i 60-årsåldern, 20 000 med koloskopi och 60 000 med egengjorda avföringstester samt 120 000 personer i en kontrollgrupp, allt för att se hur metoderna fungerar. Koloskopi innebär att en liten kamera förs in i tjocktarmen och nedre delen av tunntarmen för en besiktning av slemhinnorna på jakt efter och provtagning av "elaka" polyper.

Projektet är unikt. Landstingen har aldrig satsat så mycket gemensamt, 129 miljoner kronor, på något forskningsprojekt och som en extra sidovinst kommer ny och likvärdig apparatur installeras på alla sjukhus och läkare kommer att specialutbildas.

– Vi är fem personer, vid Högskolan i Gävle och Karolinska sjukhuset, som ingår i projektgruppen och om det här blir bra, vilket vi är övertygade om, kommer ett screeningprogram för alla 60-åringar i Sverige att kunna minska mycket lidanden, rädda många liv och spara samhället mycket pengar.

Men för Kerstin Stake-Nilsson är det inte bara en medicinsk fråga.

– När vi har diskuterat hur det ska gå till, har vi ofta kommit att prata om att vi också ska träffa patienterna öga mot öga och då kunna ställa frågor om hur de har upplevt undersökningen, vad de tycker om utformningen av kallelsen till undersökningen, om de har känt sig rädda och så vidare. Vi kommer även att genomföra intervjuer med de som avböjt att medverka i undersökningen. Det kommer att bli ett riktigt lyft för både vården och för patienterna.

Lika mycket som Kerstin ser fram emot det hårda arbetet omfamnar hon den absoluta ledigheten.

– Jag är väldigt bra på att arbeta hårt men när jag är ledig är jag väldigt mycket ledig och jag behöver inte göra en massa märkvärdiga saker. Bara vara ledig räcker.

Hon och maken inleder varje semester med ett besök på snabbköpet där de vittjar bokstället på samtliga tio-i-topp-böckerna – bananskalsmetoden kan ge många överraskningar. Därefter lägger de båten i Stockholms skärgård, och tar det lugnt.

– Jag läser i flera timmar och sitter och tittar på vattnet och reser mig när någon ropar att maten är klar, skrattar hon.

Och när de sju veckorna har gått och golvet hemma i villastaden i Gävle har slutat gunga, är hon totalt utvilad. Och då såväl hon själv som hennes man och deras tre barn är sprungna ur Sandvikens kommunala musikskola, spelar alla instrument och sjunger, vilket man gärna och mycket gör tillsammans.

Kerstin vid sidan om


Titel:
universitetslektor i medicinsk vetenskap.
Ålder:
53 år.
Bor: i villastaden i Gävle, ett stenkast från Högskolan.
Familj: man och tre utflugna barn, 22, 28 respektive 32 år, plus två barnbarn.

När jag inte forskar:
är jag båtmänniska på sommaren och åker slalom på vintern. Jag är dessutom glad i att spela musik och trakterar såväl klarinett som flöjt och piano. Övriga familjen samlas gärna för att spela och sjunga gemensamt eftersom alla har ett förflutet i Sandvikens vida omtalade och berömda kulturskola.

Lyssnar på:
allt och väldigt gärna vinylskivor från 1960-talet och 1970-talet. Däremot är jag ganska dålig på klassisk musik.

Boktips:
jag är ingen stor bokslukare, förutom på sommaren, men läser gärna deckare av till exempel Elizabeth George och Mons Kallentoft.

Det visste du inte om mig:
Sedan 7 år driver jag tillsammans med min man Viktväktarna i Gävle och Sandviken, två kvällar i veckan. Jag pysslar alltså med magar både på arbete och fritid!

Text: Owe Wall

Publicerad av: Malin Almstedt Jansson Sidansvarig: Hasse Nordlöf Sidan uppdaterades: 2017-03-07
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)