Gå till eugreenalliance
Sök

Hedersdoktor 2022

Pelle Matton utsågs 2022 till hedersdoktor vid Högskolan i Gävle för sitt engagemang och betydande insatser för att minska mobbning och kränkningar i svenska skolor, särskilt genom sitt arbete med att utveckla och implementera den så kallade Gävlemodellen.

Pelle Matton har varit väldigt viktig för modellens framgång och har därmed starkt bidragit till att forskningsresultat kommer till nytta för att utveckla ett bättre skolklimat. Med hjälp av den mycket uppmärksammade Gävlemodellen, som utvecklats av Högskolan i Gävle, Utbildning Gävle och Brottsförebyggarna i Gävle, har Gävle kommun fått ned andelen mobbade i skolorna med 40 procent jämfört med riket som helhet.

Pelle Matton, hedersdoktor vid Högskolan i Gävle.

Pelle säger att han som ung lärare i slutet på 70-talet såg att det fanns elever som blev väldigt illa behandlade. De var ofta dubbelt utsatta därför att inga kamrater vågade umgås med dem och de kunde bli helt ensamma i en skola med 700 elever.

– Då är det helt avgörande att vuxna står upp för dem, jag har också sett vilken skillnad skolan kan göra om vi står upp och vågar kliva fram. Det är inte omöjligt – det går!, säger Pelle Matton.

Pelle har, i ett långt samarbete med Högskolan, varit en drivande kraft i ett mycket framgångsrikt arbete mot mobbning i skolorna. Ett arbete som prisats av Brottsföre­byggande rådet och som också ledde till att han röstades fram till Årets Gävlebo.

Publicerad av: Camilla Haglund Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2022-12-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)