Gå till eugreenalliance
Sök

HiG-podden

Här kan du ta del av spännande forskning och andra nyheter från Högskolan i Gävle i ljudform. HiG-podden är vår podcast där vi går på djupet med frågor som rör forskning, utbildning och aktuella ämnen.

HiG-podden är en podcast från Högskolan i Gävle. Här kan du höra våra forskare och andra personer som resonerar kring pågående forskning, utbildningsfrågor och andra relevanta ämnen. Varje avsnitt är cirka 10–15 minuter långa och nya avsnitt publiceras ungefär varannan vecka.

Har du synpunkter, frågor eller tips på innehåll? Hör av dig till Anna Sällberg, anna.sallberg@hig.se


Alla avsnitt

  • Per Svedberg, Gavlegårdarna, och Marita Wallhagen, forskare, arkitekt och projektledare för Augmented Urbans.

    Ängshö ska bidra till blomstrande bostadsområden

    Blommor och bin ska göra utemiljöerna i bostadsområden mer attraktiva samtidigt som fler ängsytor gynnar pollinerande insekter. Marita Wallhagen, arkitekt, teknologie doktor, forskare och projektledare för Augmented Urbans vid Högskolan i Gävle. Det är ett EU-projekt som involverar flera städer runt Östersjön och syftet är att jobba med hållbar stadsutveckling på olika sätt. I det här avsnittet av HiG-podden får du följa med till bostadsområdet Sätra i Gävle där ängshö från kulturmarker har strösslats över öppna ytor.HiG-podden: "På sikt ska det bli blomsterängar som gynnar pollinerare"
    6 minuter – 6 december 2019
  • Kajsa Svaleryd, samordnare för lika villkor vid Högskolan i Gävle.

    Allas lika värde driver Kajsa Svaleryd att utmana fördomar

    Fördomar. Det har vi nog alla mer eller mindre. Men vi kanske inte alltid är medvetna om dem. Och just att göra oss mer medvetna om fördomar och stereotyper som finns i samhället och hur vi kan jobba med dem är det som driver Kajsa Svaleryd. Hon är samordnare för lika villkor vid Högskolan i Gävle. Ena dagen kan hon stå i Högskolans entré tillsammans med Gefle studentkår och servera frukost till studenter. Nästa dag sitter hon i en arbetsmiljökommitté eller utbildar chefer om jämställdhetsintegrering.HiG-podden: "Den farligaste fördomen är att du inte har några fördomar"
    10 minuter – 23 oktober 2019
  • Sara Skoog Waller, doktorand i vittnespsykologi. Forskar även om våld i nära relationer.

    Forskning om våld i nära relationer ska bidra till ökat stöd till utsatta

    Nästan varannan kvinna i Gävle kommun har i en enkät svarat att de utsatts för någon form av våld i nära relation i vuxen ålder. Det är också vanligt att barn i familjen samtidigt utsatts eller bevittnat våld i hemmet. Det här är ett ämne som både berör och upprör. Det märker Sara Skoog Waller, forskare inom psykologi vid Högskolan i Gävle, som fördjupar sig i ämnet våld i nära relation. Hennes mål är att forskningen ska bidra till ökat stöd till dem som utsätts.HiG-podden: "Våldsutsatta ska känna att det går att bli tagen på allvar, få hjälp och ta sig ur sin situation"
    14 minuter – 25 september 2019
  • Ingela Visuri. Doktorand och lärare i religionsvetenskap.

    Fantasivärldar hjälper autistiska ungdomar att hantera stress och ångest

    Tänk dig att någon knackar dig på axeln, eller att det ramlar ner en massa böcker ur en bokhylla. Men du är ensam i rummet. Den här typen av övernaturliga upplevelser verkar vara vanlig bland autistiska personer. Det visar ny forskning som Ingela Visuri, lärare och forskare inom religionsvetenskap, har tagit fram under sin tid som doktorand i ämnet. Att forma sina egna fantasivärldar med påhittade karaktärer och robotar visar sig också vara ett sätt för ungdomar med autism att hantera problem, stress och ångest i verkligheten. I det här avsnittet av HiG-podden gräver vi djupare i den övernaturliga världen med fokus på autism.HiG-podden: ”Just fysiska, kroppsliga upplevelser var mycket, mycket vanligare i gruppen med autistiska personer.”
    20 minuter – 10 juni 2019
  • Ann-Kristin Eriksson, lärare i religionsvetenskap. Folkhälsa. Mimmi. Utmattningssyndrom.

    Att få uppleva mening kan vara avgörande vid utmattning

    Mening, existens, stress och utmattning. Tunga frågor avhandlas i det nya avsnittet av HiG-podden där du för möta Ann-Kristin Eriksson, lärare i religionsvetenskap. Hon har forskat om hur en person påverkas på ett djupare plan av att drabbas av utmattningssyndrom. Nu föreläser hon regelbundet om ämnet."HiG-podden: "Att uppleva mening hjälper oss att hantera stress"
    13 minuter – 22 maj 2019
  • Den osynliga äldre och ilskna kvinnan en stereotyp i populära medier

    Bindgalna kvinnor och osynliga äldre. I det nya avsnittet av HiG-podden får du möta Karin Lövgren, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap, som forskar om bilden av äldre och åldrande i populärkultur och medier.HiG-podden: "Kvinnor i klimakteriet beskrivs i princip som bindgalna"
    16 minuter – 24 januari 2019
  • Noah vill knuffa oss i rätt riktning

    Vi vet att vi gör fel, ändå gör vi det. För att komma åt de utmaningar vi står inför när det gäller att få vår värld att räcka längre så krävs det förändringar i vårt beteende. Noah Linder är doktorand inom miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle och han forskar om hur små psykologiska knuffar i rätt riktning kan få oss människor att ändra vårt beteende så att det blir mer hållbart.HiG-podden: "Min pappa drog ut mig i pulka mitt i natten för att lyssna på ugglor"
    14 minuter – 29 november 2018
  • Han vill flytta in naturen i staden

    Klimatförändringarna börjar sätta sina spår i vår omgivning. En som forskar kring hur vi kan göra våra städer mer motståndskraftiga är Johan Colding, docent i naturresurshållning. Vid Högskolan i Gävle är han med och bygger upp forskningsprogrammet Urban Studio som fokuserar på hållbar stadsutveckling.HiG-podden: ”Naturbaserade lösningar gör städer mer hälsosamma att bo i”
    13 minuter – 25 oktober 2018
  • Lärande då och nu med två historielärare

    Hur är det att komma som ny lärare till en skola i dag? Och hur var det förr? Vilka faktorer i klassrummet påverkar elevernas förmåga att ta till sig ny kunskap? Elisabeth Taube och Tomas Panth är lärare och undervisar i historia och samhällsvetenskap på Vasaskolan i Gävle. Elisabeth undervisar även i lärarutbildningarna på Högskolan i Gävle. I det här avsnittet samtalar de om hur undervisningen har förändrats genom åren. Stort och smått avhandlas när du får följa med på en resa från dåtidens till nutidens skola.HiG-podden: "Som lärare är det en ny föreställning varje gång du går in i klassrummet"
    52 minuter – 11 september 2018
  • En värld fri från skräp är Thomas Nylunds vision

    Vad kan du och jag göra för att rädda vår planet? I det nya avsnittet av HiG-podden gräver vi djupare bland våra sopor. Thomas Nylund är förbundsdirektör för Gästrike Återvinnare och hedersdoktor vid Högskolan i Gävle. Han jobbar med frågor om hur vi får en mer hållbar värld.HiG-podden: "Att hushålla med resurserna och göra kloka inköp är hållbarhet för mig"
    14 minuter – 8 augusti 2018
  • När livet går i kras – forskning ger människor verktyg för att hantera kriser

    Hur hanterar du en kris? Fereshteh Ahmadi, professor i sociologi, forskar om coping-strategier – verktyg för att hantera olika typer av livskriser. Hon har fokuserat på cancerpatienter och vilka verktyg som hjälper dem under den livskris som ofta uppstår när cancerdiagnosen är ett faktum.HiG-podden: "Sjukdomen har lärt dem att uppskatta varje sekund av livet"
    14 minuter – 21 juni 2018
  • Drama i undervisningen kan ge elever magiska upplevelser

    Tänk dig att få gå in i en roll och agera i stället för att ha en ”vanlig” lektion eller föreläsning på skolan. Eva Hallgren, lärare och doktor i dramapedagogik, pratar om hur processdrama, en form av rollspel, kan skapa en mer lekfull form av undervisning.HiG-podden: "Många upplever att det sker något magiskt i klassrummet"
    15 minuter – 7 juni 2018
  • Brott och straff med kriminologiprofessorn

     Jerzy Sarnecki berättar om sin resa – från att ha lämnat Polen som flykting, till att bli en av de mest ledande personerna inom kriminologi i Sverige.HiG-podden: "När jag lämnade Polen som flykting var min dröm att läsa sociologi"
    14 minuter – 23 maj 2018
  • Ny metod mäter synstress med nära infrarött ljus

    Hans Richter, professor i psykologi, och Nisse Larson, forskningsingenjör berättar om en ny metod som med nära infrarött ljus kan mäta hur stressade våra hjärnor blir vid mentala påfrestningar och till exempel dåliga synförhållanden.HiG-podden: "Vi ligger absolut i frontlinjen"
    13 minuter – 9 maj 2018
Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Anna Sällberg Sidan uppdaterades: 2019-09-27
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)