Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Disputation om företagens sociala ansvar i en värld av globalisering med ökad konkurrens

Agneta Sundström, universitetsadjunkt på institutionen för ekonomi vid Högskolan i Gävle, försvarar den 3 april sin avhandling "Globalization, CSR and Business Legitimacy in Local Relationships" på Sveriges Lantbruksuniversitet, Ultuna. I sin avhandling visar Agneta Sundström på att företag tar socialt ansvar i det lokala samhället så länge de ekonomiska motiven är positiva.

 
De frågor som diskuteras i avhandlingen "Globalization, CSR (Corporate Social Responsibility) and Business Legitimacy in Local Relationships" är hur storföretag tar socialt ansvar för det lokala samhället, vad som motiverar dem till att ta ansvar och hur samverkan mellan olika sektorer kan leda till framgångsrik utveckling för både företag och samhälle. Tre studier visar till exempel hur storföretag är engagerade i CSR på orter som varit dominerade av ett stort företag.

 
-         När de ekonomiska motiven upphör, försvinner företagets incitament för CSR, säger Agneta Sundström. Samhället uppfattar omfattande uppsägningar som svekfullt. Relationen företag och lokalt samhälle splittras. Företagets försök att återupprätta lokal tillit, till exempel genom sponsring eller donationer, får vagt gehör. Det är svårt för ledarna i dessa företag att bygga upp ny legitimitet utanför den lokala miljön när den långsiktiga lojaliteten saknas.

 
Att hantera krissituationer och skapa social legitimitet både i och utanför det lokala samhället är svårt för den lokala ledningen. Globaliseringen har inneburit att företagsledare plötsligt ställs inför kriser som orsakas av beslut på top management-nivå.

 
-         Företagens ledare behöver tränas inför, eller få utbildning i, hur de kan hantera CSR. Att samverka med lokala partner är effektivt. I min avhandling presenterar jag en modell som visar hur ´cross-sector partnership´ kan bidra till fördelar och utveckling som gynnar både företag och samhälle.
Avhandlingen framläggs till offentlig granskning för avläggande av filosofie doktorsexamen på fredag den 3 april, klockan 10.00-12.00 i Loftets Hörsal på Sveriges Lantbruksuniversitet, Ultuna.

 

 
För mer information, v. v. kontakta: Agneta Sundström, universitetsadjunkt, 026-64 88 76 eller 070-644 96 18

Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2015-02-17
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)