Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Högskolan startar Co-op-utbildningar 2010

Till läsåret 2010/2011 startar Högskolan så kallade Co-op-utbildningar. Det handlar om en ny form av arbetsintegrerad utbildning.
Vid Stanford-universitetet i USA startade i början av 1900-talet Cooperative Education med en koppling till ingenjörsutbildningar. Till Sverige har dock Co-op kommit först under 1990-talet.
 
Vid Högskolan i Gävle innebär Co-op att studenten får möjlighet att lägga upp sin utbildning som Co-op-utbildning. Detta betyder att den treåriga utbildningen i stället blir fyraårig och att studenten varje år har en 10 veckors arbetsperiod vid ett företag.

Under arbetsperioden får studenten lön enligt de villkor som bestäms med företaget. När den sista arbetsperioden genomförs är studenten i slutfasen av sin utbildning och kan sköta ganska avancerade arbetsuppgifter.
 
- Det finns många fördelar med Co-op. De kanske mest påtagliga är att studenten får en naturlig koppling till arbetslivet redan under utbildningen och att företagen får kontakt med Högskolan och kan underlätta sitt rekryteringsarbete, kommenterar Kjell Ekström, Högskolans utbildnings- och forskningskansli.

Till läsåret 2010/2011 sker starten med den nya treåriga energiutbildningen, som arbetats fram tillsammans med bland andra Gävle Energi, och det tvååriga programmet i internetteknologi som pilotprojekt.

Det finns intresse för att inkludera fler utbildningar i Co-op-modellen, till exempel  programmet i fastighetsförvaltning, ingenjörsprogrammen samt utbildningar inom kultur och media.

För mer information, kontakta:
Kjell Ekström, utbildnings- och forskningskansliet, 026-64 89 33

Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2009-06-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)