Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Radiocentrum Gävle inleder samarbete med NICT i Japan

Radiocentrum Gävle, forsknings- och samverkanscentrum inom radioteknik vid Högskolan i Gävle, inleder samarbete med NICT (National Institute of Information and Communications Technology) i Japan. Samarbetet innebär att utbyta erfarenheter kring mätmetoder och applikationer för att karakterisera radiostörningar i industriella miljöer.
Radiocentrum Gävle driver sedan 2008 forskningsprojektet "Tillförlitlig trådlös maskin-till-maskin-kommunikation i elektromagnetiskt störda miljöer". Projektet fokuserar på att förbättra tillförlitlighet och säkerhet för trådlös kommunikation i kritiska industritillämpningar.

En viktig del är att utveckla mät- och analysmetoder för att hantera de ofta höga nivåer av elektromagnetiska störningar som förekommer i dessa miljöer. Vid den internationella vetenskapliga konferensen IEEE EMC 2009 i Kyoto i juli presenterade projektet en ny metod för att karakterisera radiostörningar i industriella miljöer. Samtidigt inleddes samarbetet med NICT, som har arbetat med en liknande metod.

Projektet vid Radiocentrum Gävle finansierades 2008 av Vinnova och under perioden 2009-2011 sker finansieringen genom KKS, Kunskaps- och Kompetensstiftelsen.  Partners är Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), Åkerströms Björbo, Green Cargo, Agilent Technologies, Syntronic AB, SSAB Tunnplåt AB samt Stora Enso Kvarnsveden. Projektledare är Peter Stenumgaard.

 
För mer information, kontakta:
Peter Stenumgaard, adjungerad professor och projektledare, 013-37 80 54 eller 070-927 74 98

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2009-08-20
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)