Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Produktionslyftet förlängs tre år — Högskolan i Gävle är ansvarig i Gävleborg

Produktionslyftet startades i början av 2007 med en ursprunglig finansiering för tre år från Vinnova, KK-stiftelsen och Tillväxtverket. Nu är det klart med en förlängning på ytterligare tre år, samtidigt som verksamheten breddas till en tydlig nationell satsning i åtta regioner.
Ett övergripande fokus för Produktionslyftet är att skapa en samordnande effekt inom effektiv produktion i en nationell struktur för kompetensleverantörer, inbegripande institut, högskolor och regionala aktörer samt kompletterande kommersiella aktörer. Swerea IVF ansvarar för Produktionslyftets samordning nationellt och i den beslutade förlängningen ingår som partner i Produktionslyftet följande lärosäten, som ansvarar för samordningen i sin region: Chalmers tekniska högskola, Högskolan i Gävle, Kungliga Tekniska Högskolan, Mälardalens högskola, Luleås tekniska universitet, Mittuniversitetet, Tekniska Högskolan i Jönköping samt Blekinge Tekniska Högskola.

 
Produktionslyftet erbjuder företag med 30 till 250 anställda utbildning och stöttning i sitt praktiska förändringsarbete med Lean som utgångspunkt. Visionen är att bidra till företagens utveckling mot effektiv produktion och en stark och uthållig förändringsförmåga. Företagen ska efter Produktionslyftets insats ha kraft och engagemang att på egen hand driva Lean-arbetet vidare, allt enligt "hjälp-till-självhjälp".

 
Under de första tre åren har 60 företag påbörjat sitt Lean-arbete inom Produktionslyftet, varav de sista avslutas under 2010. Parallellt kommer arbetet med nya företag att påbörjas; under perioden 2010 till 2012 planeras för ytterligare 70 företag inom Produktionslyftet.

 
Inom svensk industri finns en betydande produktivitetspotential som kan och behöver utvecklas. Ofta är det de medelstora företagen som kan dra mest nytta av ett stöd. De är i stor utsträckning nödvändiga leverantörer till de stora globala företagen, samtidigt som de i många fall inte har egen kraft att utveckla sina produktionsprocesser att hålla världsklass. För att stärka dessa företag så att de förmår utvecklas i den takt som krävs, behövs en samlad nationell satsning. Detta är Produktionslyftets avstamp. Läs mer: www.produktionslyftet.se
 

För mer information, v v kontakta:
Mats Lenner, professor, 026-64 50 01 eller 070-841 84 14, mats.lenner@produktionslyftet.se

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2010-04-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)