Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Forskare undersöker om ökad kompetens bland vårdpersonal kan förbättra arbetsmiljön
Under 2009 genomfördes ett projekt där E-validering har skett av reell kompetens hos personal som arbetar inom kommunens äldreomsorg. Såväl teoretisk som praktisk reell kompetens har värderats och individuella kompetensbehov identifierats.
Några av de frågor som ska få sitt svar i projektet är:
Kan individuellt anpassad kompetensutveckling och E-validering leda till bättre arbetsmiljö (psykosomatisk hälsa, arbetstillfredsställelse, tro på egen förmåga, psykologisk empowerment) för de som saknar formell kompetens för sitt yrke? Kan detta förbättra arbetsmiljön för dem med formell kompetens? Kan skattning av vårdkvaliteten förbättras? I vilken grad kan strukturer i organisationen förklara hälsa, arbetstillfredsställelse, tron på den egna förmågan och psykologisk empowerment?
- Vår hypotes är att satsning på de som saknar kompetens borde minska arbetsbelastningen för de som har kompetens. Omvänt borde de med formell kompetens ha ett större ansvar när det saknas tillräckligt med personal som har formell kompetens, säger Annika Nilsson.
- Alla som har deltagit i den tidigare valideringen ska uppnå aktuella kunskapsmål och därigenom uppfylla de brister som blivit synliga. Frågan är om E-validering och individuellt anpassad kompetensutveckling med efterföljande validering kan förebygga ohälsa bland personalen och förbättra arbetsmiljön.
För mer information, v v kontakta: Annika Nilsson, forskare Akademin för hälsa och arbetsliv, 026-64 82 82