Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Framtidens byggnadsingenjörer visar småhusprojekt

Fredagen den 21 januari visar studenter på byggnadsingenjörsprogrammet sin utställning av småhusprojekt de arbetat med under sin första termin i utbildningen. Studenterna — i år fler än någonsin tidigare — har bland annat tampats med utmaningen att bygga energisnåla hus till rimliga kostnader.
Småhusprojektet är en årligt återkommande uppgift för nya studenter på högskolans utbildning för byggnadsingenjörer. Studenterna ska rita och skapa modeller för nya småhus.

Bakom varje småhus finns en riktig beställare. Projekttomterna återfinns denna gång i Hemlingby respektive på Norrlandet i Gävle samt i Sandviken, Rättvik, Söråker nära Timrå och längs Upplandskusten.

Antalet studenter är 35 och de har delats in i sju projektgrupper. I uppgiften har ingått att hitta lösningar för hur man till en rimlig kostnad kan bygga energisnåla hus som är täta, välisolerade och har en miljövänlig uppvärmning.

- För Högskolan i Gävle som är en miljöcertifierad högskola är miljö och hållbar utveckling givna inslag i våra utbildningar. För de blivande byggnadsingenjörerna visar det sig bland annat på detta sätt, säger Mia Björk, lektor vid akademin för teknik och miljö och kursansvarig för småhusprojektet.

Andra viktiga frågor i årets projekt har varit nybyggnation i känsliga områden med stränga bevarelsekrav, till exempel hur en ny villa kan fogas in i ett område där äldre fiskebebyggelse dominerar, utan att miljön förändras.

Utställningen äger rum på Mötesplatsen i Rävhallen på högskolan den 21 januari, kl. 11.00-13.00.

Media och allmänheten är välkomna att besöka utställningen.

För ytterligare information, v v kontakta:
Mia Björk, kursansvarig, Akademin för teknik och miljö, 026-64 81 07 eller 070-277 81 07

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2011-01-20
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)