Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Högskolan i Gävle får tillstånd att examinera lärare i svenska för grundskolan och gymnasiet

Högskoleverket ger Högskolan i Gävle tillstånd att examinera ämneslärare i svenska för grundskolans årskurs 7-9 och för gymnasiet. Beskedet innebär att högskolan med start till hösten 2012 kan anta studenter med inriktning mot svenska och att studenter som sökt Ämneslärarprogrammet kan välja svenska som ett av sina inriktningsämnen senare i utbildningen.
Under 2010 ansökte Högskolan i Gävle om tillstånd för ämneslärarexamen i totalt åtta ämnen. När Högskoleverket i januari lämnade besked på ansökan, beviljades tillstånd för sex ämnen. Undantagen var svenska samt idrott och hälsa.

När HSV meddelade att det var möjligt att lämna in förnyad ansökan för de ämnen som inte beviljats tillstånd, beslöt Högskolan i Gävle att söka på nytt för ämnet svenska.

-   I vår förnyade ansökan har vi på ett tydligare sätt beskrivit den ämnesdidaktiska kompetensen och forskningsverksamheten. Detta var en avgörande punkt i Högskoleverkets kritik i det första beslutet, kommenterar Åsa Morberg, chef för Akademin för utbildning och ekonomi.

- Svenska är centralt i grundskolans senare och på gymnasiet. Det känns därför bra att kunna erbjuda också detta ämne i Ämneslärarprogrammet. 

Sju ämnen i Ämneslärarprogrammet.
I och med Högskoleverkets beslut i dag har Högskolan i Gävle examenstillstånd för ämnena biologi, engelska, historia, matematik, religionskunskap, svenska och teknik i grundskolans årskurs 7-9 och för ämnena engelska, matematik, svenska och religionskunskap i gymnasieskolan.
 
För mer information, v v kontakta:
Åsa Morberg, chef Akademin för utbildning och ekonomi, 026-64 85 23 eller 070-329 85 23
Ingrid Nordqvist, samordnare lärarutbildningen, 026-64 86 09 eller 070-362 08 06  

Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2011-06-28
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)