Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Studenter inviger trädgårdsmiljöer vid nya forskningshuset

Studenter vid Trädgårdsmästarprogrammet inviger måndagen den 27 juni två trädgårdsmiljöer vid högskolans nya forskningshus. Dels en grön entré till huset, dels en "upptäckarträdgård" där elever i förskola och grundskola som del av Teknikerjakten kan skapa och upptäcka naturen.
Entréprojektet är genomfört på uppdrag av fastighetsägaren Norrporten AB och den gröna entrén har av studenterna fått namnet "Våga ta steget!". De sex studenterna som arbetat i projektet är Helena Arola, Maria Larsson, Eva Wesström, Linda Landin, Marie Sandén och Ann-Marie Näslund. Deras motiv till val av namn på entrén:

"Det har vi alla gjort. Vi har vågat skola om oss med andra yrken i bakgrunden. Men entrén kan också symbolisera att studenter på högskolan vågar ta steget ut i livet efter åren i skolbänken."

I projektet Upptäckarland har studenterna Mira Rutanen, Pia Emas, Emma Holmberg och Monika Persson skapat"Upptäckarträdgården", en samlingsplats och en smultronkulle med tunnel. Byggnadsmaterialet som sand, grus, sten och jord är begagnat eller återvunnet.

- Studenternas arbete går helt i linje med högskolans vision om en hållbar livsmiljö för människan, säger Annica Gullberg, universitetslektor och utbildningsledare för Trädgårdsmästarprogrammet.

Trädgården ska inspirera och uppmuntra barn att använda alla sinnen när de upptäcker naturen, till exempel genom experiment som att gjuta i sand.

- Därför har växterna i trädgården olika karaktärer som doft, smak, struktur och form. Växterna har också som uppgift att locka till sig fjärilar och andra roliga insekter som barnen kan glädjas åt.

Upptäckarland ingår som del i den verksamhet för elever vid för- och grundskolor i Gävle kommun som TeknikerJakten tillsammans med Högskolan i Gävle bedriver för att ge barn möjlighet att upptäcka och utföra experiment inom områden som teknik och miljö.

Invigning den 27 juni.
Den gröna entrén invigs den 27 juni, kl 11.00 och Upptäckarland kl 13.00. Media är välkomna att besöka invigningen.

För mer information, v v kontakta:
Om Entréprojektet: Helena Arola, student, 070-527 90 95
Om Upptäckarland: Mira Rutanen, student, 073-958 95 42

Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2011-06-27
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)